Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. június 09.
Megnyitották a VIII. országos patikanapot szerdán Salgótarjánban - mti.hu

Salgótarján, 2011. június 8., szerda (MTI)

Megnyitották a VIII. országos patikanapot szerdán Salgótarjánban; az esemény célja, hogy bemutassák a gyógyszerészek társadalmi szerepvállalását, hivatását, valamint a gyógyszerész és beteg közötti kapcsolat fontosságát.

Salgótarjánból indult országos útjára (A szűrőkamion - www.egeszsegprogram.eu - projekt korábban indult el, erre az alkalomra lett a salgótarjáni állomáshely egyeztetve! /a szerk./) szerdán az a speciális kamion, amelyben naponta 250 ember egészségvédelmi szűrését tudják elvégezni.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke a Pécskő Gyógyszertárban tartott megnyitón azt mondta: "a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét" mondattal törvényben rögzítették az orvosok és a gyógyszerészek iránti bizalmat is.


Az alelnök felméréssel támasztotta alá, hogy ez a bizalom megvan. Eszerint a receptre kapható gyógyszerek esetében a válaszadók egyötödének elsődleges információs forrása az orvos, viszont a recept nélküli termékeknél a válaszadók csaknem fele a gyógyszerészt jelölte meg. A patikusokra számítanak a leginkább a gyógynövényeknél, a gyógyhatású készítményeknél és az étrendkiegészítőknél is. A gyógyszerészek tájékoztatásában 82, az orvosokéban 78 százalék feltétel nélkül megbízik. Az arány a természetgyógyászoknál csak 41 százalék, a nyomtatott médiában 12 százalék bízik meg, és még ennél is kevesebben hisznek a tévének és a rádiónak.

Hankó Zoltán közölte: a gyógyszerészeknek jól informáltaknak kell lenniük, hogy megfeleljenek a bizalomnak. Ez a gyógyszerek vonatkozásában teljes mértékben így van, más termékeknél viszont vannak gondok, ezért a kamara törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a patikákban minden, ezekkel kapcsolatos információ hivatalosan és teljes körűen az ott dolgozók rendelkezésére álljon.

Az alelnök - aki a salgótarjáni Pécskő Gyógyszertárban kezdte a pályát - a bizalom másik feltételének nevezte, hogy a betegek a gyógyszerész érdekeitől mentes tájékoztatást kapjanak.

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész azt emelte ki, hogy minden gyógyszertár legnagyobb ünnepe lehet a patikanap, mert ilyenkor közelebb engedik a munkájukhoz az embereket, akik így nagyobb bizalommal lehetnek irántuk.


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere hangsúlyozta: az észak-magyarországi térségben különösen fontos, hogy az egészség a középpontba kerüljön, mert a régió ilyen szempontból is "mostohagyermeke" lett kicsit Magyarországnak. E térség nagyon komoly munkanélküliséggel, szegénységgel küzd, a szegénység pedig együtt jár azzal, hogy az egészség megőrzésére, a megelőzésre is kevesebbet tudnak költeni az emberek - mondta.

Az idei országos patikanap középpontjában a szívvel és az erekkel kapcsolatos megbetegedések állnak, kiemelten foglalkoznak a magas koleszterinszinttel és a fogyókúrával.

forrás: mti

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél