Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 12.
Megszűnhet a gyógyszerhiány - A kamara elejét venné az ismétlődő állapotoknak - Niczky Emőke - Magyar Hírlap - 2011. szeptember 12.

Sajátos és könnyen kivitelezhető eljárással egyszer s mindenkorra elejét vennék a gyógyszerészek az olcsóbbá váló készítmények átmeneti hiányának – tudta meg a Magyar Hírlap.

Bár a gyógyszerek árának legutóbbi rögzítése kapcsán csak október 1-jétől juthatnak a betegek olcsóbb orvosságokhoz, a gyógyszerészek köztestülete már szeptember utolsó napjaitól szorgalmazná a csökkentett árú készítmények patikai készletezését. Azért jutottak erre az elhatározásra, mert a sokéves tapasztalatok azt mutatják, hogy az OEP és a gyártók közötti ártárgyalások nyomán az olcsóbbá váló medicinákból rendre átmeneti hiányalakul ki a patikákban.

Ennek az az oka, hogy a gyógyszertárak a finisben igyekeznek megszabadulni a majdan csökkentett árú készleteiktől, hogy ne érje őket veszteség. Új áron azonban elvileg csak a bevezetés időpontjától rendelhetnek a nagykereskedőktől. Azok a betegek tehát, akiknek elfogyott az adott orvosságuk, vagy akiket az orvos újonnan állít rá a terápiára, emiatt néhány napig csak nehezen, több patika felkeresésével vagy egyáltalán nem jutnak gyógyszerhez.

Ez a helyzet hosszú ideje nagyjából egyhetes átmeneti gyógyszerhiányt és fölvásárlást idéz elő, ami jelentős zavart okoz az ellátásban, és természetesen a közkassza, valamint a betegek járnak vele a legrosszabbul. Ezt orvosolná a Magyar Gyógyszerészi Kamara elképzelése, amelyről a köztestület alelnöke tájékoztatta lapunkat. Hankó Zoltán azt mondta, levélben fölkeresték a most csaknem hatszáz olcsóbbá váló készítmény gyártóit, illetve nagykereskedőit.

Azt kérték tőlük, már e hónap utolsó napjaiban valamennyien az új árat érvényesítsék a patikákban, hogy azok feltölthessék készleteiket.

A kamara azért is volt ilyen „merész”, mert régebben működött ilyen gyakorlat. A köztestület szerint mivel most sok gyógyszer csökkent áron kerül forgalomba, intézményesíteni kellene az eljárást. Kérdésünkre, mekkora kiesést okozna ez a gyártóknak és nagykereskedőknek, Hankó Zoltán azt válaszolta, az olcsóbb szerek előre hozott, ezért jelentős mértékű forgalmazása kiegyenlítheti az árkülönbözetből származó esetleges veszteséget.

Niczky Emőke

Magyar Hírlap 2011. szeptember 12.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél