Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 25.
Megszűnik a hektikus rohangálás - magyarhirlap.hu

Folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe, már nem köt a határidő

Hosszú ideje tartó gyakorlat tört meg azzal, hogy az idei évtől már folyamatosan jelentkezhetnek szakképzésre az egyetemről frissen kikerülő orvosok.A májustól élő jogszabályok szerint megszűnt az a korábbi előírás, hogy a végzetteknek minden év augusztus elsejéig kellett jelent­kez­niük a rezidensrendszerbe – áll az egészségügyi államtitkárság tegnapi közleményében. A képzőhelyek így évente rendszeresen közzétett álláshirdetésekkel vagy akár folyamatosan biztosíthatják a rezidensek felvételét. A szakorvosjelöltek üdvözlik a lehetőséget, azt az államtitkárság jó lépésének tartják. Kovács Levente Koppány, a Magyar Rezidensszövetség alelnöke szerint könnyebbé válik az életük, „megszűnik az eddigi felvételikre jellemző hektikus rohangálás”.

Helyesli a döntést Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatókórház főigazgatója is. Elmondta, hogy éppen a napokban jelentkezett náluk egy fiatal orvos házaspár, akiket így most szinte azonnal föl is tud venni. „A kórházaknak is hasznos a lehetőség, mert akkor írhatnak ki pályázatot, amikor éppen szükségük van gyakornokokra” – mondta. A főigazgató hozzátette: rezidensügyben szerinte az első olyan lépése a kormányzatnak, amely mindenkiből elismerést vált ki.

Ismeretes, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium emellett havi százezer forintos ösztöndíjat biztosít annak a rezidensnek, aki vállalja, hogy szakképzése után legalább annyi ideig dolgozik Magyarországon, mint ameddig a támogatásban részesült, valamint nem fogad el hálapénzt. Az idén végzett gyógyszerész-jelöltek számára ugyancsak megnyílt a lehetőség, hogy ösztöndíjra pályázzanak.

Szerző: Niczky Emőke

magyarhirlap.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél