Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. április 27.
Megyei sorskérdés – ami a térben és időben kiegyensúlyozott gyógyszerellátást is veszélyeztetheti – a kis településeken működő köz- és fiókgyógyszertárak fennmaradása! - mgyk.hu

Villáminterjú dr. Kőhalmi Józsefnével a Magyar Gyógyszerészi Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnökével

- Melyek a megye gyógyszerészeit érintő fontos és aktuális kérdések?
- A gyógyszerésztársadalom legégetőbb problémái most nem megyei szinten, hanem országos szinten jelentkeznek, a megélhetés, a hogyan tovább kérdése. Az alacsony árakkal, már vannak olyan gyógyszertárak, ahol az árbevétel arra a szintre esett, amely nem biztosítja a minimális szakmai színvonalhoz szükséges szakember létszámot, a további kiadásokról nem is beszélve. A beígért további megszorításokat a gyógyszertárak gazdaságilag már nem bírják el.

- Milyen speciális jellemzői vannak a megye gyógyszerészetének, gyógyszertárainak?
- Két problémát tartok fontosnak, hogy megemlítsem! Egyrészt speciálisan megyei sorskérdés – a térben és időben kiegyensúlyozott gyógyszerellátást veszélyeztetheti – a kis településeken működő köz-és fiókgyógyszertárak fennmaradása, másrészt továbbra is káros egyes gyógyszertárak erőszakos marketing tevékenysége.

- Hogyan, miben látja a gyógyszerész kamara legfontosabb feladatait, tevékenységét helyben és országosan?
- Első gondolatként: kérésünk az országos kamara felé, hogy a következő fontos kérdésekben hathatósabban hallassa szavát: a magisztrális díjak emelése ügyében, hiszen a jelenlegit sokszor már a betegek is megkérdőjelezik, az ügyelet finanszírozásának megoldása, a beígért marketingszabályozás felgyorsítása. Nagyobb segítséget kérünk a sajtótól is - a rendeletek ismertetésére, hogy ne a gyógyszertárban csapódjanak le a konfliktusok. És végül, de nem utolsósorban igyekezzenek érvényt szerezni annak az alapelvnek egy-egy rendelet megalkotásoknál, hogy az a gyakorlatban is betartható legyen.

Mely rendeletekre, gyakorlatra gondol konkrétan? 
- Például a gyógyszerek expediálását nagyon megnehezíti a recepten lévő dátumok figyelése, nem beszélve arról, ha egy betegnek az egyhavi gyógyszeréért három alkalommal kell a gyógyszertárba jönnie, aminek az oka a különböző csomagolás. Az orvosok sem igazán tudják értelmezni a rendeletet, nem egységesen járnak el.

És melyek a kamara helyi szervezetének kiemelt feladatai?
- Fontos feladatomnak tartom, hogy mindenről időben tájékoztassuk a gyógyszerészeket, legyen az egy ár-, vagy rendeletváltozás, minden, ami a munkánkat érinti. Meg kell értetni a gyógyszertárvezetőkkel, hogy a szakmai munka mellett muszáj a készletgazdálkodásra, és a pénzügyekre nagyobb súlyt fektetni. Persze napi nyolcórai expediálás mellett, tudom, ez nehezen megy.


- Mi jellemzi az országos és a megyei szervezet együttműködését, mely területeket, feladatokat tart fontosnak?
- Nagyon jónak, naprakésznek tartom a kamara tájékoztatását minden új rendeletről. Bármilyen szakmánkat érintő kérdésben szinte azonnali választ kaptam. Fontosak a kamara vezetésével megyei szinten történő megbeszélések. Legfontosabb feladatnak azt tartom, hogy az országos kamara az eddigieknél hangsúlyosabban adjon hangot a szakma elkeseredésének.


- Köszönöm a beszélgetést!


(szente)

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél