Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2017. február 17.
Merre tovább magyar gyógyszerészet? - IX. Vándorgyűlés: Kecskemét, 2017. március 31. – április 1.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara IX. Vándorgyűlését idén március 31-április 1-én (péntek-szombat) rendezi Kecskeméten a Három Gúnár rendezvényközpontban. A szervezést az országos szervezet és a területileg illetékes Bács-Kiskun megyei kamarai szervezet végzi.

Vándorgyűléseink elsődleges célja

- az aktuális szakmapolitikai kérdések és feladatok kamarai környezetben való megtárgyalása, valamint

- a helyi önkormányzati, egészségpolitikai, egészségügyi vezetőkel történő kapcsolatfelvétel és a helyi gyógyszerész-társadalommal való kapcsolatépítés.

A helyi politikai, egészségpolitikai, hatósági és szakmapolitikai vezetőkkel való egyeztetést a Vándorgyűlés hivatalos megnyitása előtti napon, március 30-án (csütörtökön) délután az országos elnökség és a Bács-Kiskun Megyei Szervezet vezetőinek részvételével tartjuk úgyszintén a Három Gúnár rendezvényközpontban.

Az idei vándorgyűlésnek különleges jelentőséget tulajdonítunk, hiszen:

- a gyógyszerészek többségi gyógyszertár-tulajdonlását előíró rendelkezések 2017. január 1-i hatályba lépésével lényegében lezárult a lakossági gyógyszerellátás rendszerében több mint negyedszázaddal ezelőtt megkezdődött rendszerváltás és

- január 5-én sajtótájékoztatón került bejelentésre, hogy a kormány kész a kamarával meglévő stratégiai megállapodás megújítására. Az előzetes egyeztetések értelmében erre előre láthatóan szeptemberben kerülhet sor.

Mindezek miatt a helyi egészségügyi és egészségpolitikai vezetőkkel történő (hagyományos) egyeztetésen és a régió gyógyszerészeivel való kapcsolatfelvételen túl a vándorgyűlésen

- fel kell mérnünk a lakossági gyógyszerellátás jelenlegi (a rendszerváltás 2016-os lezárása utáni) helyzetét,

- fel kell mérni a ránk váró kihívásokat és összegezni kell a teendőket,

- el kell kezdenünk a gyógyszerészet hosszú távú jövőképének kialakítását és

- mindezek figyelembe vételével meg kell fogalmaznunk mindazon célokat és javaslatokat, amelyeket a kormánnyal megújítandó együttműködés keretei között egyfelől kérni szeretnénk, másfelől vállalni tudunk.

Mindezek miatt a IX. Vándorgyűlés olyan konferencia lesz, ahol az egyes témakörökről szóló vitaindítókat követő konzultációk keretei között alakítjuk ki a kamara által képviselendő álláspontokat. A vándorgyűlés csak így teljesítheti be hivatását. Ez a munkamódszer a vándorgyűlések történetében nem új. A 2010-es vándorgyűlésen Debrecenben azt összegeztük ezzel a módszerrel, hogy a liberalizáció által okozott gazdasági, szakmai és morális válság mélypontján „Mit kíván a magyar gyógyszerész?” (12 pont). Négy évvel később Sümegen, a strukturális átalakítás közepén arra kerestük a választ, hogy a megkezdett úton „hogyan” haladjunk tovább („Hogyan tovább magyar gyógyszerész?” – Új 12 pont). Most, a rendszerváltás sikeres lezárása után pedig arra kell keresnünk a választ, hogy „Merre tovább, magyar gyógyszerészet?”. Nemcsak az aktuális feladatokat kell számba venni és az új kihívásokra kell választ találni, hanem a távolabbi jövőnkről is el kell kezdeni gondolkodni. Feladat a szeptemberben megújítandó stratégiai megállapodás megfelelő megalapozása is.

A jelentkezés lezárult.

A vándorgyűlés tervezett programját itt találja.


A résztvevők az egyes témák vitaindító téziseit a konferencia kezdete előtt kézhez vehetik.

Az egyes témák sorrendiségében változás lehetséges.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél