Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2015. április 15.
Ne csak a mellékhatásokról kérdezze meg gyógyszerészét! - mgyk.hu

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a gyógyszerészek hatékonyan részt vehessenek az egészségfejlesztési tevékenységben. A gyógyszertárak azért is kiemelten fontos népegészségügyi találkozóhelyek, mert hazánkban évente 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik, 3,3 millióan pedig rendszeresen, legalább kéthavonta váltanak ki vényköteles készítményt. 

Az együttműködő felek arra kívánják ösztönözni az embereket, hogy a kockázatról és mellékhatásokról szóló tájékoztatáson túl is kérjék a gyógyszerészek segítségét, hiszen a gyógyszerészek nem csak a betegek gyógyulásához járulhatnak hozzá, hanem a betegségek megelőzéséhez, a lakosság egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez és az egészségmegőrzéshez is. 

A megállapodás révén a NEFI és az MGYK kinyilvánították közös szándékukat:

- a lakosság egészségének védelme és fejlesztése, egészséges életmódjának elősegítése, 
- a tudatos és biztonságos gyógyszerfelhasználás javítása,
- a közvetlen lakossági gyógyszerellátásnak a népegészségügyi, egészségfejlesztési aktivitásokba, a helyes, eredményes és biztonságos gyógyszeralkalmazást elősegítő szakmai folyamatokba történő bevonása érdekében.

A NEFI és az MGYK idén két témakörre kíván kiemelt figyelmet fordítani: a biztonságos vitamin használatra, illetve az allergia megelőzésének módjára és az ehhez kapcsolódó helyes, biztonságos gyógyszeralkalmazásra.

 

A megállapodás megkötésének napján, április 15-én, a közszolgálati m1 tévécsatornán dr. Hankó Zoltánt kérdezték az említettekkel kapcsolatban. A beszélgetés itt található.

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél