Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 25.
Öt afrikai ország regionális összefogása a gyógyszerhamisítás ellen - HENT hírlevél

A nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Ellenőrző Hatóság közös szándéknyilatkozatot fogadott el négy másik térségbeli országgal, amelyben komolyabb erőfeszítéseket és közös stratégiát helyeznek kilátásba a hamis gyógyszerek elleni küzdelemben. Nigéria mellett Kenya, Tanzánia, Sierra Leone és Gambia képviselői írták alá a memorandumot.

A nigériai ügynökség vezetője, Dr. Paul Orhii elmondta, a gyógyszerhamisítás ellen nem lehet csupán helyben harcolni, és az Afrikai országoknak össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket ezen a téren. Megjegyezte, hogy fontos eseménynek tartja a másik négy ország szakértőinek nigériai látogatását, mert egységes fellépésre van szükség.
Az AllAfrica hírportál beszámolója szerint a találkozón Orhii bemutatta a nigériai hatóság új, tömeggyártást ellenőrző automatikus rendszerét. A digitalizált nyilvántartástól a hamis készítmények hatékonyabb kiszűrését remélik Nigériában. Az új szoftver - amellyel hamarosan megismertetik az ügynökség munkatársait, az élelmiszer- és gyógyszergyártókat - felgyorsítja az egyes termékek regisztrálásának idejét. A korábbi jelentkezőknek hónapokat, éveket kellett várniuk termékeik regisztrálására, ez az idő a szoftvernek köszönhetően 40 napra rövidül.
A Sierra Leone-i gyógyszerész kamara képviselője sajnálkozásának adott hangot, hogy bár a legtöbb hamis orvosság nem Afrikában készül, a kontinens mégis fontos felvevőpiaca lett a sokszor életveszélyes készítményeknek. Ha nincsenek elkötelezett emberek és vezetők, akik előmozdítják a hamisítás elleni küzdelmet, akkor idővel legyűrnek minket a gyógyszerhamisítók – mondta a szakember.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél