Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 06.
Patikanap - Kamarai elnök: a gyógyszerészek a népegészségügy kihagyhatatlan szereplői - Békéscsaba, 2012. június 6., szerda (MTI)

Hankó Zoltán kifejtette: a gyógyszerészek sokat segítenek az egészséges életmód népszerűsítésében és terjesztésében, a krónikus betegségek korai felismerésében és a gyógyszerszedéssel járó kockázatok mérséklésében is. Tájékoztatása szerint a kamara folyamatosan tárgyal az egészségügyi kormányzattal a népegészségügyben betöltendő szerepkörről, az ehhez kapcsolódó finanszírozás megszervezéséről, továbbá a gyógyszerészek szakmai tevékenységének elismeréséről.


A kamara elnöke azt mondta: a patikanap a gyógyszerész és a beteg közötti bizalmi kapcsolat építéséről szól, amely nélkül a jó gyógyszernek is gyengébb lesz a hatása és "pusztába kiáltott szó" a patikus tanácsa. Magyarországon a gyógyszerészek és a betegek közötti bizalom erős - jelentette ki, hozzátéve, hogy a legfrissebb EU-felmérés is ezt igazolja. 
    
Megemlítette, hogy a patikanap témája ezúttal a metabolikus szindróma és a dohányzás visszaszorítása. A patikanaphoz kapcsolódva a kezdeményezéshez csatlakozó gyógyszertárakban országszerte vérnyomást, vércukor- és lipidszintet mérnek.

A metabolikus szindróma a szövetek inzulinérzékenységének csökkenése következtében kialakuló szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavar, illetve magasvérnyomás-betegség. 

Hankó Zoltán a dohányzásellenes kormányzati kampányról szólva elmondta: a gyógyszertárak most is nagyon sokat tesznek a leszoktatás érdekében, plakátokat helyeznek ki, szóróanyagokat terjesztenek. Kitért arra is, hogy a gyógyszerészek segítenek a krónikus népbetegségek korai felismerésében, szakorvoshoz irányítják a betegeket. Megtanítják továbbá a betegeket a gyógyszerek helyes alkalmazására.

brg \ bki \ ppd

MTI 2012. június 6., szerda 13:40

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél