Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 02.
Patikaszámla - megmondják mennyit spórolhatunk - MTV - Ma reggel (Videolink!)

Kötelezően választható. A stúdióban Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszeri Kamara elnöke.

Februártól kötelező lesz ráírni a gyógyszertári blokkra, hogy mennyit spórolhatott volna a beteg, hogyha azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszert választott volna. Természetesen ez az eset akkor állhat fenn, ha a betegnek olyan gyógyszer van felírva, amely helyettesíthető más készítményekkel, amelyeknek megegyezik a hatóanyaguk.

A videoanyag (5 perc 44 sec) a premier.mtv.hu oldalon, itt elérhető


Szószerinti leirat

Műsorvezető: És amivel folytatjuk: februártól kötelező lesz ráírni a gyógyszertári blokkra, hogy mennyit spórolhatott volna a beteg, hogyha azonos hatóanyagú, de mondjuk olcsóbb gyógyszert választott volna. Az OEP ettől azt várja, hogy sokkal többen fogják az olcsóbb gyógyszert választani.

Bejátszás:

Egy gyógyszerész: Ez a gyógyszer ez 4400 forintba kerül…

Riporter: De van ennél olcsóbb is. A gyógyszerész azonos hatóanyagú, de két különböző árú készítményt kínál a betegnek, aki eldönti, melyiket veszi meg. A patikusnak eddig is kötelező volt szóban tájékoztatni a betegeket, hogy a receptre felírt gyógyszer helyett van ugyanolyan, de olcsóbb készítmény. Februártól mindezt a blokkra is rá kell majd írni. Az Országos egészségbiztosítási Pénztár szerint az új szabály célja, hogy a betegek inkább az olcsóbb, úgynevezett generikus gyógyszereket vásárolják. A Pénztár úgy számol, hogyha jobban fogynak az olcsóbb gyógyszerek, több pénzük marad más készítmények támogatására.

Bejátszás vége.

Műsorvezető: Mondhatnánk azt is, hogy mától beszél a gyógyszertári blokk, merthogy február 1-től megmondja, hogy többet kötöttünk-e a szükségesnél. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, jó reggelt kívánok Önnek!

Hankó Zoltán: Kezeit csókolom!

Műsorvezető: Hát februártól van ez a változás. Na de hát azt tudjuk, hogy alapvetően a patikusoknak szóban eddig is közölni kellett mindezt a beteggel. Na mi van azon a bizonyos papíron, amit mától megkap a beteg?

Hankó Zoltán: Hát egyrészt a blokkon van rajta…

Műsorvezető: A blokkon, hát igen…

Hankó Zoltán: … másrészt pedig abban az esetben, hogyha a beteg nem fogadta el a gyógyszerésznek az olcsóbb gyógyszerre való ajánlatát, abban az esetben a blokkra feltüntetésre kerül annak a gyógyszernek a térítési díja, amit elvihetett volna. Ebből fakadóan egy szám, egy forintösszeg az, ami a blokkon ilyenkor rajta van. De még egyszer mondom, ezt csak abban az esetben keresse a beteg a blokkon, hogyha helyettesíthető gyógyszer volt neki fölírva, és ő a helyettesítést elhárította.

Műsorvezető: Természetesen. De, tudja, most azért beszéljünk néhány, név nélkül, gyógyszerről, hogy azért itt nem csak bizonyos 50, 100 és 20 forintnyi különbségek lehetnek, hanem biztos, hogy vannak készítmények, aminél ez akár 1000 vagy 2000 forint is lehet! Van ilyen?

Hankó Zoltán: Hát az OEP-nek a főosztályvezetője is néhány nappal ezelőtt egy ilyen értelmű nyilatkozatot tett, hogy nemcsak egy 50-100-150-200 forintról, hanem adott esetben egészen komoly összegekről is szó lehet. Mindenképpen érdemes a betegnek egyrészt figyelni a gyógyszerészére, másrészt pedig, hogyha elhárította a helyettesítést, akkor hazavinni a blokkot és a következő gyógyszer-felírásig mérlegelni, hogy érdemes-e neki ragaszkodni ahhoz a gyógyszerhez, ami drágább, egyébként pedig ugyanannyit tud és ugyanolyan jó, mint ami gyógyszert olcsóbbat a gyógyszerész fölkínált volna.

Műsorvezető: tudja, sokat gondolkodtam azon, hogy ez miért most kerül különösebben bevezetésre. Valószínűleg a gyógyszerészek mondjuk eddig ellenérdekeltek voltak abban, hogy mondjuk az olcsóbb gyógyszert felírják? Gondolok itt arra, hogy mondjuk a drágább készítményeknek mondjuk nagyobb lehetett az árrése?

Hankó Zoltán: Én máshonnan közelíteném ezt meg. Azt lehet látni, hogy tavaly a kormány év közben egy nagyon komoly változtatás-sort indított el a gyógyszer-támogatási rendszerben. Ennek a generikus gyógyszerek támogatási rendszerese is célja. Tavaly októberben került először egy olyan, úgynevezett vaklicit rendszer bevezetését követően gyógyszereknek az árcsökkentésére sor, amelyik több mint 900 generikus gyógyszert érintett nagyon nagy mértékben. És ennek az intézkedéssornak több eleme van. Most jutottunk el odáig, illetve hát jutott el a jogalkotó odáig, hogy fölírja, illetve hát, a gyógyszerésznek föl kell írnia a blokkra ennek a helyettesíthető gyógyszernek a térítési díját, de ezt megelőzően január 1-n egy olyan szabályozás is bevezetésre került, ami kompenzálja a gyógyszerésznek azt a veszteségét, ami…

Műsorvezető: De eddig volt így? Tehát hogy mondjuk a drágább készítményeknek nagyobb volt az árrése, ahogy a kérdés szólt?

Hankó Zoltán: Hát most is nagyobb az árrése a drágább gyógyszereknek, csak egy kompenzációs rendszer került kialakításra.

Műsorvezető: Akkor máshogy kérdezem. Tehát mondjuk ugyanolyan feltételekkel kaphatnak, kaphattak mondjuk a betegek drágább vagy olcsóbb gyógyszereket, gondolok itt arra, hogy mondjuk a biztosító az preferál bizonyos árú gyógyszereket?

Hankó Zoltán: Nézze, ez egy nagyon bonyolult rendszer. Vannak olyan gyógyszerek, amelyet a biztosító jobban támogat, és ezek az úgynevezett preferált referencia-ársáv rendszerbe, vagy ársávba tartózó gyógyszerek, ezeknél magasabb a biztosítónak a támogatási hányada is. Értelemszerűen, ezekről a gyógyszerekről van szó ebben az esetben is.

Műsorvezető: És a gyártók mennyire lesznek ebben érdekeltek, Ön szerint?

Hankó Zoltán: Hát ezt őtőlük kellene megkérdezni. Azt gondolom, hogy egyik gyártó sem örül annak, hogyha az árverseny fölpörög. Ezzel együtt ennek a mostani rendszernek az egyik jellemzője az, hogy ők tesznek ajánlatot arra, hogy milyen mértékben csökkentik az áraikat. Nyilván, a gyártók nem fognak olyan ajánlatot tenni, ami nekik akár az üzemi költségeknek, vagy az egyéb költségeknek a, mondjuk úgy, hogy a lehetőségeit már meghaladja.

Műsorvezető: Hát, köszönöm szépen, hogy ezt elmondta, és hát a későbbiekben biztos visszatérünk arra, mert kiderül egy idő után, hogy mit jelent majd mindez a gyógyszerkasszában. Köszönöm, hogy itt volt, most pedig Híradóval folytatjuk.


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél