Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 29.
Sót és keményítőt igen, hatóanyagot nem tartalmaz a hamis rákgyógyszer - HENT hírlevél

Az eredeti gyártó laborvizsgálata szerint sót, keményítőt és különböző vegyi anyagokat igen, az eredetivel egyező aktív hatóanyagot azonban nem tartalmaznak azok a hamis Avastin készítmények, amelyek a közelmúltban kerültek elő az Egyesült Államokban.

Elkészültek a laborvizsgálat eredményei az Egyesült Államokban előkerült, hamisított Avastin injekcióknak. Az elemzés szerint a rákos megbetegedések kezelésére használt készítmények hamis verzióiban nem mutatható ki az eredeti készítmények aktív hatóanyaga, sem bármely biológiai alapú gyógyszerösszetevő. Ezzel szemben a laborműszerek só, keményítő és különböző vegyianyagok, köztük citrát, izopropanol, aceton és ftalát jelenlétét mutatták ki – írja a Yahoo News.
Az eredeti Avastint gyártó Genentech anyavállalata, a Roche által elvégzett laborvizsgálat szerint a bevizsgált hamisítványokban fiolánként eltért az összetevők típusa és annak aránya. Ennek okán, pusztán a laborban ellenőrzött készítmények alapján nem állapítható meg, a forgalomba került hamis Avastin összetevői alapján milyen veszélyt jelent a betegekre nézve. A Roche képviselői hangsúlyozták, a hamisítványok alkalmazása mindenképpen veszélyes, hiszen aktív hatóanyag híján hátráltatja a betegek kezelését, így ha közvetlenül nem is, közvetetten mindenképpen okoz károkat.
A hamis rákgyógyszerek amerikai felbukkanása okán február közepén adott ki figyelmeztetést a Roche. Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) vizsgálatot indított az ügyben, de az esetet a veszélyes készítmények helyi megjelenése okán a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) is nyomon követi.
A jelenlegi információk szerint a hamis Avastin legvalószínűbben Egyiptomból származik. A veszélyes készítmények svájci, dán és brit nagykereskedők készletein is áthaladtak, mielőtt az Egyesült Államokba kerültek volna, ahol viszont olyan kereskedők értékesítették, amelyek forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek terjesztése okán jelenleg is vizsgálat alatt állnak.

HENT hírlevél

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél