Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. május 16.
Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról
Utolsó módosítás: 2019. január 16.

A 2017-ben elindított kezdeményezés folytatásaként idén is megrendezésre került a Pre-patikanap, amelynek célja a tavalyi patikanappal elindított „Gyógyszerészek szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében és kezelésében” című program értékelése volt.  

Az EGIS Tudományos és Technológiai Központban május 15-én tartott Pre-patikanap megrendezését a gyógyszerészet népegészségügyi aktivitásának erősítése és hatékonyabbá tétele indokolta, valamint hogy értékeljék az elmúlt egy évet szakmai, szakmapolitikai és szervezési szempontból is azért, hogy a tapasztalatokat a következő programokban felhasználhassák.

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanaprólAz elmúlt egy évben havi ütemezésben jelentek meg az egyes allergiás megbetegedésekkel kapcsolatos továbbképző közlemények a Gyógyszerészet című folyóiratban, ezzel párhuzamosan egy összefoglaló a teendőkről a Gyógyszerészi Hírlapban, a betegek széles tömegeihez eljutó Patika Magazinban, valamint a rendelkezésünkre álló online felületeken is. Az értékelésre workshop jelleggel került sor, a moderátorok prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke, a program szakmai koordinátora és dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke voltak.

Az értékelések, illetve vitaindítók sorát prof.  dr. Szökő Éva kezdte. Előadásában a pozitívumok említése mellett kitért arra is, hogy a betegek felé történő kommunikáció nem mindig volt kellően hatékony. Megfelelő kommunikáció nélkül nem érhetünk el célt – hangsúlyozta. Dr. Hankó Balázs a program szakmai koordinátora az MGYK Kompetencia Munkabizottságának vezetőjeként elmondta, jónak tartja a három szinten megjelenő cikksorozatot, ahogy a szervezést is, de úgy látja, nincs elég visszajelzés arra, hogy mennyi jutott el belőle a betegekhez.  Ezt követte dr. Szarvasházi Juditnak, a Patika Magazin főszerkesztőjének a beszámolója, aki a szerkesztési szempontokból, illetve a lap és a honlapjuk látogatottságáról adott tájékoztatást. A továbbiakban dr. Zalai Károly és dr. Bunyevácz Zsuzsa számolt be a Gyógyszerészi Hírlap, illetve a Kamara honlapja népegészségügyi programban való részvételéről. Fári István hozzászólásában kiemelte, hogy a Patikanapnak a patikusok ünnepének kellene lenni, elsősorban a patikusok gondolkodását kell fejleszteni ezzel kapcsolatban. Hangsúlyozta továbbá a betegek felé történő kommunikációban az anyagiak fontosságát.

Ezt követően a cikksorozat elkészítésében részvevő szerzők közül dr. Sebők Szilvia, dr. Dér Péter és dr. Budai Kinga Anna jutottak szóhoz, majd dr. Hankó Zoltán olvasta fel dr. Csiri Ibolya főgyógyszerész, a program szervezési koordinátorának írásos beszámolóját.

A vitaindító előadásokat konzultáció követte. A hozzászólók több kérdést is említettek, például a gyógyszerészi gondozást, illetve a továbbképzés témakörét.

Végezetül dr. Hankó Zoltán összegezte az elhangzottakat: A visszaigazolásokból arra lehet következtetni, hogy „amit vállaltunk, azt tisztességesen végrehajtottuk”  mondta. Szakmai szempontból a programot magas színvonalúnak ítélte és egyben az előttük álló feladatra is kitért: mindazt, amit eddig kialakítottak, az eddiginél is jobb minőségben kell folytatniuk, illetve a gyógyszerészek számára a gyakorlatban jobban hasznosítható összegzéseket kell készíteniük. „Meg kell oldanunk, hogy a társadalomhoz címzett üzeneteink jobban eljussanak az érintettekhez” - hangsúlyozta. Ezt követően prof. dr. Szökő Éva zárszavával fejeződött be a konzultáció.

mgyk.gyh 

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról

Prof. dr. Szökő Éva

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról

Dr. Hankó Balázs

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról

Dr. Szarvasházi Judit

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról 

Dr. Sebők Szilvia

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról

Dr. Dér Péter

Szakmailag rendben volt – a II. Pre-patikanapról

Dr. Budai Kinga Anna

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA