Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 03.
Szigorodott a gyógyszerfelírás rendje - Az árverseny eddig több milliárd forinttal csökkentette a betegek terheit - Niczky Emőke -Magyar Hírlap 2012. március 2.

Szigorodott tegnaptól a gyógyszerrendelés, az orvos már csak úgy írhat fel egyszerre többhavi adagot, ha a recepten feltünteti, hogy a második és a harmadik hónapra való medicina mikortól váltható ki.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a módosítással elkerülhető, hogy terápiaváltás esetén a korábban kiváltott, többnyire köztámogatott gyógyszerek kárba vesszenek, fölösleges kiadást okozva a betegnek és a társadalombiztosításnak.

Jelentősebb változások várhatók áprilisban, attól kezdve már csak hatóanyagot jelölhet meg az orvos a koleszterincsökkentésre szorulók receptjén. Úgy tudjuk, az egyik gyógyszer gyártója a felére csökkentené az árat, hogy készítménye a társadalombiztosítás által preferált körbe kerülhessen.

A helyettesítő – úgynevezett generikus – gyógyszerek gyártói között jelenleg is folyik a verseny, az új árak és támogatások áprilisban lépnek hatályba. Az októberi vaklicit eddig több milliárd forinttal csökkentette a betegek kiadásait, ami támogatáspolitikai tartalékként is értelmezhető – mondta Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke. Szerinte a helyettesítő orvosságok piacán felpörgetett verseny éves szinten akár harmincmilliárdos megtakarítást hozhat a társadalombiztosításnak.

Tény azonban, hogy a patikák nem élvezik az árverseny előnyeit, ezért az elnök további kompenzációt szorgalmaz. Erről tárgyalások kezdődtek kedden, az eredményeket a gyógyszerészek már áprilisban szívesen tapasztalnák.

Niczky Emőke

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél