Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 05.
Szívdobogtató ajánlatok - Békés Megyei Hírlap

SZABÁLY A cégeknek tiltott a gyógyszerfelírás közvetlen ösztönzése

A szabályokon túl az egészségügyi dolgozók erkölcsi, etikai tartása lehet a tiltott orvosi ösztönzés legfőbb gátja. A gyógyszercégek ennek ellenére próbálkoznak, tavaly a kifogásolt kampányok miatt összesen százmilliós bírságot fizettek.


Csath Róza Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szerint az adatbázisokból és a vényfelírási adatokból jól nyomon követhető, hogy mely gyógyszerek eladásai ugrottak meg gyanúsan, illetve mely orvos milyen gyógyszerből írt fel meglepően sokat. Gondolnánk, ez apatikákban is szemet szúr.
" Lehetetlenség kiszűrni " cáfolta a feltételezést dr. Melczer Mária Ágnes, a gyógyszerész kamara megyei elnöke. " Egy-egy orvos vényei eloszlanak a patikák közt, hacsak nem párosul betegirányítással, ami ugyancsak törvénytelen.


Kíváncsiak voltunk, a patikusokat megkísértik-e? " Sok éve annak, hogy a cégek egyiptomi, illetve Capri-szigeti kongresszusra csábítottak minket. Volt, akik befizettek, mondván, nyaralnak ésközben megszerzik a kreditpontjukat.A többség azonban ezt nem jó szemmel nézte " mondta a kamarai elnök. Hozzátette, az egzotikus helyeken tartott rendezvények szakmai értéke öszsze sem volt hasonlítható a belföldiekével, ahol az időt reggeltől estig beosztva, az ismeretszerzésre összpontosítottak, és a végén szigorú tesztet írtak.
Fő szabály, hogy se pénzt, se más juttatást nem kaphat az orvos olyan tevékenységért, amely szerződött és finanszírozott feladata. A felírás közvetlen ösztönzése pedig kifejezetten tiltott. Abékéscsabai Réthy Pál kórház szabályrendszere mellett a cégek részéről semmilyen befolyásolás nem érvényesülhet. " Az orvosok gyógyszerrendelését, azok ellenőrzését az általános szakmai,etikai elveken túl a gyógyítás szabadsága figyelembevételével jogszabályok és szerződésekrendezik " hangsúlyozta dr. Becsei László főigazgató-főorvos.Az esetleges próbálkozások azonban a közbeszéd tárgyává lettek idén januárban. A magyarorvoscsoport tragikus végű thaiföldi útja alaposan felkavarta a kedélyeket, s most a kormányzatutasítására az OGYI vizsgálja, történt-e tiltott gyógyszeripari promóció." A Magyar Orvoskamarának ezzel kapcsolatosan nincs hivatalos álláspontja, illetve szabályozása.Az általános etikai normáknak megfelelően közelítünk hozzá " tájékoztatott dr. Fazekas Özséb,megyei kamarai elnök. A gyógyszergyártók nagy figyelmet fordítanak rá, hogy az orvosokkalmegismertessék a kutatási tapasztalataikat, ám azt a szabályok tiltják, hogy ehhez juttatást iskapcsoljanak.Kérdésünkre elmondta, arra van példa, hogy együttműködést ajánlanak a kollégáinak. A megbízásvonatkozhat például adatgyűjtésre vagy egy-egy betegcsoport terápiás tapasztalatának rögzítésére.Mivel ez nem része az orvos alaptevékenységének, az ellentételezése nem ütközik szabályba.


Az osztály alapítványa kötelezettségvállalás nélkül fogad el segítséget


A GYERMEKGYÓGYÁSZOK nem tartoznak abba a körbe, akiket megkörnyékeznek agyógyszergyártók " mondta dr. Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályánakvezető főorvosa. " Azt nem is tartanám helyesnek, hogy az osztályon bárkinek egyéni juttatásokatkínálnának. Az viszont kivitelezhető és van is rá példa, hogy egy-egy gyártó megköszönje, hogya gyógyszerét vagy tápszerét használjuk. Például oly módon, hogy az osztály javára létrehozottalapítványt támogatja. Ez azonban részünkről nem jár kötelezettségvállalással, az adományozónem kérhet semmit cserébe. Az adományból műszert, szakkönyveket vásárolnak, továbbképzésttámogatnak. Ez ellenőrzött módon történik.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél