Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. november 21.
Szombaton az államigazgatási, szakmai vezetők előadásai kerültek a KÖZTESTÜLETI NAPOK programjába – interjú dr. Zalai Károly főtitkárral – mgyk.hu

- Ön milyen mérföldköveket lát a kamara és az államigazgatási, szakmai partnerek közötti együttműködésben?

Szombaton az államigazgatási, szakmai vezetők előadásai kerültek a KÖZTESTÜLETI NAPOK programjába – interjú dr. Zalai Károly főtitkárral – mgyk.hu- A Magyar Gyógyszerészi Kamara köztestületként működő szakmai érdekvédelmi szervezet. Olyan önkormányzat, amely törvényi felhatalmazás alapján a tagságához, illetve a tagsága által végzett tevékenységhez kapcsolódó közfeladatokat lát el. Jogai a hagyományos érdekvédelmi funkción túlmutatnak, hiszen a kamara része a közhatalmi rendszernek. A köztestületi jogkör azonban nemcsak a tagság felé jelent elkötelezettséget, hanem jól körülírható felelősségünk van a társadalom, illetve a közhatalmat ránk ruházók felé is, hiszen tőlük veszünk át feladatokat a szubszidiaritás és az önkormányzatiság jegyében. A kormányzati és önkormányzati szervek legitim partnernek tekintenek. Aktívan vehetünk részt a jogszabályok alakításában, hivatalosak a kapcsolataink a hatóságokkal és a finanszírozóval, továbbá felelősségünk van a szakmai és etikai szabályok kialakításában és betartásában is, mely során a szakmai szervezetekkel való együttműködésünk elengedhetetlen.

- A gyógyszerészi hivatásgyakorlás és hatósági felügyeleti munka is jelen van a mindennapokban, a cél közös…

- A gyógyszerészet hivatás, egészségügyi hivatás, melynek rangja ismét helyére kerülhet. Joggal várható el tehát, hogy a gyógyszerészek és a kamarai testületek is az eljárási szabályok betartásával, magas szakmai színvonalon lássák el feladataikat. Szükséges, hogy a gyógyszerészek tisztában legyenek a szabályokkal és az elvárásokkal, a választott kamarai tisztségviselők folyamatosan informáltak legyenek a lehetőségeinkről és képesek legyenek az általuk képviselt tagok érdekeinek képviseletére. A Köztestületi Napok rendezvényen a hatósági felügyeleti munkáról kiemelten szó lesz. Hiszen a cél közös kell, hogy legyen, hivatásunk, kompetenciánk erősítése.

- Legyen kedves röviden összefoglalni, hogyan épülnek egymásra a Köztestületi Napok eseményei, előadásai?

- A péntek délelőtti OTH – MGYK vezetői találkozó a tiszti gyógyszerészek és kamarai vezetők közötti korában évente megrendezett találkozók megújítása, mely az idei februári találkozó folytatása is egyben. Ezt követi délután a hagyományos „Hozza vagy viszi a Mikulás?” rendezvényünk, mely adó, számviteli, munkajogi változásokkal, a gyógyszertárak megtakarítási lehetőségeivel foglalkozik. Emellett sor kerül egy fórumra, melyben az egészségpénztárak vezetőivel találkozhatnak a résztvevők. Szombaton délelőtt a gyógyszerpolitikával, gyógyszerészettel kapcsolatos aktuális kérdések, a gyógyszertárak hatósági felügyelete, az OEP szerződések, a gyógyszertárak tulajdonosi viszonyai kerülnek górcső alá. Érdemes kiemelni a kórházi gyógyszertárak stratégiai fejlesztésével kapcsolatos előadást, mely remélhetőleg a kórházi gyógyszerészek számára is vonzóvá teszi a rendezvényt. Ezt alátámasztandó szombat délután, a köztestületi értékelések kapcsán, a bizottsági beszámolók mellett, a területi szervezetek képviselői is számot adnak röviden tevékenységükről, így az újonnan megalakult kórházi-klinikai területi szervezet eddigi munkájáról is hallhatunk.

- Elárulná olvasóinknak, hogy mit vár különös érdeklődéssel?

- A Kamara tevékenységének legfontosabb része az érdekvédelem. Ezért számot kell adnunk a tevékenységünkről önmagunknak és a tagjainknak, fel kell mérnünk a gyógyszerészet helyzetét és ki kell jelölni azokat a főbb irányokat, amelyeket a következő időszakban a kamarai testületeknek képviselniük kell. A kamara országos vezetői nagyon sokat munkálkodnak a szervezetfejlesztésen. A Köztestületi Napoknak is szolgálnia kell a közösségépítést a szakmán és a kamarai testületeken belül egyaránt. Ezért is a köztestületi értékeléseket várom a mai helyzetben különös érdeklődéssel.

 

 

- Köszönöm válaszait!

 

 

(szente)

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél