Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 01.
Szövevényes hálózat áll a hamis rákgyógyszerek terjesztése mögött - HENT hírlevél

Szövevényes terjesztési hálózatot tárt fel a Reuters az Egyesült Államokban felbukkant hamis Avastin rákgyógyszerek ügyében. A készítményt arab közvetítő szíriai értékesítőn keresztül török forrásból szerezte be. A hamisítványok európai nagykereskedőkön át jutottak el a tengerentúlra.

A Reuters tudósítása szerint az eset jól illusztrálja, hogy nemcsak az egyszerű pirulák, de még a drágább, injekció formájában beadható gyógyszerek is "áldozatául" eshetnek a hamisítók profitéhségének, ráadásul jól jelzi, a beszerzési lánc egyes elemeinek működését mennyire nehéz nyomon követni.
Az Avastin rendkívül drága gyógyszer, amelyet széles körben használnak többek között a tüdő- és vastagbél rákkal küzdő betegek esetében. Kezelésük során legkevesebb egy évig, heti egy vagy két alkalommal orvos adja be a gyógyszert. A készítményből azonban a közelmúltban hamisítványok jelentek meg kaliforniai, texasi és Illinois államban található klinikák készleteiben. Ezek bevizsgálása során az eredeti gyártó, Roche szakértői megállapították, a hamis termékek nem tartalmaznak aktív hatóanyagot, ellenben só, keményítő és számos vegyianyag mutatható ki bennük.
A hatóságok szerint a potenciálisan veszélyes készítmények svájci, dán és brit nagykereskedők készletein haladtak át, mielőtt az Egyesült Államokba kerültek volna. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) vizsgálata szerint Nagy-Britanniába a River East Supplies importálta, amely viszont a dán CareMed nagykereskedőtől szerezte be a terméket. A dán céghez a svájci Hadicon szállította a hamis Avastin készítményeket.
A hírügynökség újságírója a Hadicon képviselőjétől megszerezte beszerzési forrásuk elérhetőségét: egy cégnevet, egy címet és egy név nélküli telefonszámot. A Reuters szerint a címen nem volt megtalálható a SAWA nevű egyiptomi vállalkozás, de a telefonszámon sikerült utolérni a cég közvetítőjét, aki az újságíró kérdésére elismerte, hogy 167 csomag Avastin készítményt szállított le a svájci nagykereskedőhöz. A gyógyszereket egy szintén Egyiptomban tevékenykedő, de szíriai származású értékesítőn keresztül vásárolta, aki pedig török forrásból szerezte be a terméket. A közvetítő egy kézzel írott dokumentumot mutatott be szerződésként, amelyen a gyógyszerek forrásaként Isztambul volt megjelölve, de a török gyártó nincs ennél pontosabban megnevezve. A szerződésen a szíriai értékesítő aláírása helyett annak ujjlenyomata szerepelt. A közvetítő szerint azért, mert partnere nem írástudó.
A szállítmány árának felét az arab közvetítő előlegként kifizette, második felét a Hadicon megrendelésekor adta át. Mikor kiderült, hogy a készítmények hamisítványok, a svájci cég visszakövetelte a megrendelés árát egyiptomi közvetítőjétől, aki a felszólításnak eleget tett, ám a maga költségét még nem tudta behajtani a szíriai értékesítőn.
Az egyiptomi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a SAWA részére soha nem adtak ki gyógyszerterjesztési engedélyt. A Reuters által megkérdezett közvetítő ezt azzal kommentálta, hogy az Avastin szállítmány nem haladt át Egyiptom területén.
A Roche közlése szerint, amelynek leányvállalata, a Genentech gyártja az eredeti készítményt, Egyiptomban egyetlen hivatalos forgalmazójuk van, az állami tulajdonú Egydrug.

HENT hírlevél

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél