Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. június 07.
Szűrővizsgálatok és tanácsadás a patikákban - MTV ma reggel

A VIII. Országos Patikanappal kapcsolatban Ma reggel készült riport videolinkje elérhető itt!

mtv.hu

 

 

Elkészült a beszélgetés szószerinti leírata:

MTV1 – Ma reggel  - 2011. június 7.

Műsorvezető: Holnap országos patikanap lesz, köszöntöm a stúdióban dr. Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, jó reggelt kívánok…

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke: Kezeit csókolom, jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: … és Dankovics Gergelyt, az Egészségvédelmi Szűrőprogram vezetőjét, jó reggelt kívánok Önnek is!

Dankovics Gergely, az Egészségvédelmi Szűrőprogram vezetője: Jó reggelt kívánok!

Mv: Miért van szükség külön patikanapra, ezen gondolkodtam, mert a gyógyszertárba úgy járunk mi emberek, sajnos, mint a közértbe, és ezt a sajnost hozzá kell tennem!

dr. HT: A gyógyszertár valóban egy közintézmény és az igénybevétele is valóban nagy, de számos helyen látszik, hogy vannak kiemelt napok. Például ilyen a Múzeumok Éjszakája, ilyen a közhivataloknak a napja, nyitott napokat tartanak a felsőoktatásban, oktatási intézményekben. Kell lennie egy olyan napnak, amikor a mindennapi rutint meghaladó módon meg tudjuk mutatni, hogy mi mit csinálunk, mi az a, részletesen, az a tevékenység, az a szerteágazó tevékenység, amit mi a gyógyszertárban csinálunk! Hiszen Önök mindennap a gyógyszertárnak csak egy helységében, az officinába jönnek be, és ott találkozunk, viszont a háttérben nagyon sokféle munka zajlik, és ez a nap lehetőséget ad arra, hogy több korcsoportnak, kezdve az iskolásoktól egészen az idősekig, megmutassuk ezeket a részeit is a gyógyszertárnak.

Mv.: Tehát az a lényeg, hogy be lehet kukkantani a kulisszák mögé? Milyen konkrét programokkal várják az érdeklődőket? És egyáltalán, hány patika csatlakozott ehhez a patikanaphoz?

dr. HT: A konkrét számot nem tudunk. 2400 gyógyszertár van jelenleg ma Magyarországon. Mi mind a 2400 gyógyszertárat megszólítottuk ebben az ügyben, és évről-évre egy indulócsomaggal, promóciós anyagokkal, ezeknek a kínálatával ellátjuk, teljesen önkéntes a csatlakozás ehhez, és az önkéntességhez mérten a kivitelezés is nagyon szerteágazó. Nagyon sok helyen van olyan, ahol a helyi önkormányzati vezetőkkel egy találkozót tartanak, a helyi egészségügy más részeivel, orvosokkal tartanak, iskoláscsoportokat fogadnak, betegszervezeteket, ilyen…

Mv.: És lesznek különböző szűrőprogramok is. Milyenek? Milyeneket szerveznek? Milyen jellegű betegségeket próbálnak ilyen módon kiszűrni?

DG: Így van, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram speciális szűrőkamionja is részt vesz ugye a megnyitórendezvényen Salgótarjánban. 24 féle ingyenes szűrővizsgálattal várjuk a látogatókat, ebben szerepelnek szív- és érrendszeri vizsgálatoktól kezdve a tüdőgyógyászati vizsgálatokon át egészen a hallásvizsgálatig, tehát egy átfogó képet tud elvégezni, ugye, a látogató. Ez mellett életmód-tanácsadás, tehát újraélesztéstől kezdve a szakmai civil szervezetek jóvoltából megismerheti a lakosság az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket, illetve újdonság lesz, hogy például anatómiai bemutató is lesz, tehát a látogatók emberi testeket szét tudnak szedni, megismerhetik az emberi testnek a felépítését. A program nagy előnye egyébként, hogy minden vizsgálat egy helyen, egy időben, azonnal kiértékeléssel elkészül, tehát végül is a látogatók egy átfogó képet kaphatnak saját egészségi állapotuk alakulásáról.

Mv.: Nyilván nem ez az első ilyen patikanap. A korábbi rendezvények mit mutattak, mennyire népszerűek ezek az emberek körében, ezek az ingyenes szűrőprogramok?

DG: Hát a múlt évben is voltunk ugye a Kamra által szervezett Országos Patikanapon Sopronban, akkor is 250-300 fő vett részt a vizsgálatokon. A tapasztalat az, hogy már a reggeli időpontban nagyon nagy sor várja ugye a vizsgálatok, tehát nagy igény van az átfogó vizsgálatokra.

Mv.: Végezetül, nagyon röviden az Ön véleményére kíváncsi vagyok, ha már itt szűrőprogramokról beszéltünk. Hogy értékeli a múlt héten elfogadott Semmelweis Terv, az mennyire erősíti a gyógyszertárak közegészségügyi szerepét, szemben ugye az értékesítés-központúsággal, ami eddig azért inkább tapasztalható volt.

dr. HT: Igen. Tehát a Semmelweis Tervnek a gyógyszer-politikai vagy gyógyszer-támogatási részét ismerve ez gyakorlatilag nem változott a vita során. Ezzel kapcsolatban azt tudom röviden mondani, hogy koherens módon és konzekvens módon továbbhalad az államigazgatás, az egészségügyi kormányzat a meghirdetett célok mellett, a gyógyszeres terápia biztonsága, minősége, hatékonysága, költséghatékonysága irányában. Ezek a pontok, amik a Semmelweis Tervben elfogadásra kerültek a gyógyszeres terápiával kapcsolatban, ezek mind ebbe az irányba hatnak!

Mv.: Uraim, köszönöm szépen!

DG: Köszönjük szépen!

dr. HT: Köszönjük szépen!

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél