Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 01.
Takarékoskodásra kényszerül az OEP - A gyógyszerkassza egyensúlyban tartásának kérdéseiről olvashatunk a ma (2012. június 1.) megjelent lapokban – Sajtószemle – mgyk.hu

Takarékoskodásra kényszerül az OEP - A gyógyszerkassza esetében felmerült a szakmai körökben csak spanyol modell néven emlegetett eljárás hazai bevezetése is - Magyar Hírlap - Niczky Emőke

Idézet a cikkből: „Már a jövő évet tervezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ez – tekintettel a gyógyszerbüdzsé további kurtítására – nem könnyű feladat. A kassza időarányosan már most túlköltésben van.”

„Az idén a tervezettnél már húszmilliárd forinttal többet költött az OEP gyógyszerek támogatására, ezt azonban a gyógyszergyártók befizetései menet közben még kompenzálhatják.”

„Egy tegnapi háttérbeszélgetésen elhangzott, szükség lesz a támogatások rendszerének és technikájának újragondolására, hogy a Széll Kálmán- terv 2.0-ban megfogalmazott kurtítások mellett egyensúlyban lehessen tartani a kasszát. Az eredetileg tervezetthez képest az idén tíz-, jövőre pedig negyvenmilliárd forintot vonnak el a gyógyszerek köztámogatására fordítható összegből.”

Kevesebb támogatás több ezer gyógyszerre - MTI–NÉPSZAVA

Idézet a cikkből: "Akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), pontosabban a társadalombiztosítás által támogatott készítmények felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell bevezetése – mondta Sélleiné Márki Mária."

Faragják a kasszát - Gyógyszerár-támogatás - Danó Anna - Népszabadság

Idézet a cikkből: „Minden jel szerint a gyógyszergyártóknak és a betegeknek is egyaránt áldozniuk kell a gyógyszerkassza tervezett megtakarításaiért. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint év végére 15 milliárdra mérséklődhet a most még húszmilliárdos hiány.”

„A főigazgató közölte: a kormány még nem döntött az idei, illetve a jövő évi gyógyszerkasszát korrigáló intézkedésekről. Kiderült, a hivatal dolgozik a gyógyszerkassza korrekciójával kapcsolatos előkészítő javaslatokon, döntés még nincs.”

„A kassza maradék részén osztozik mintegy 5 millió beteg, rájuk fejenként átlagosan és évente 24 ezer forint gyógyszerár-támogatás jut.
A megszorítások szempontjából a méltányossági keret átalakítása, amelynek gyógyszereit szigorúbb elszámolásúvá kívánják alakítani, változatlanul biztosítva a rászorulók ellátását. A csomag másik eleme az úgynevezett spanyol modell, amely az öt-tíz évnél régebben piacon levő, de még szabadalmi oltalmat élvező gyógyszerekre írna elő – a kormány döntésének függvényében – 10-20 százalékos – árcsökkentést.”

Az innovatív szereken spórolnának - Világgazdaság

Idézet a cikkből: "A MÁSOLATTAL nem rendelkező, drágább orvosságok árának letörésével igyekeznek megtakarítani a Széll Kálmán Terv 2.0-ban a gyógyszerkassza számára még ez évre előírt plusz tízmilliárd forintot."

"Azt még az OEP vezetői sem tudták megjósolni, vajon ez a lépés elengedő lesz-e ahhoz, hogy nemcsak a megszorítást, de a büdzsé év végére várható 15 milliárd forintos hiányát is kompenzálja. Az már látható, hogy a tavalyinál eleve százmilliárd forinttal szűkebbre tervezett, 277 milliárd forintos előirányzatnál többet kell költenie a költségvetésnek orvosságokra."

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél