Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 06.
Telefonvonalban van Buchholcz Gyula, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Intézeti Gyógyszerészeti Állandó Bizottságának elnöke. - MR1 Kossuth Rádió – Napközben - 2011. szeptember 5.

Műsorvezető: Telefonvonalban van Buchholcz Gyula, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Intézeti, Gyógyszerészeti Állandó Bizottságának elnöke.

Buchholcz Gyula: Halló!

Műsorvezető: Jó napot kívánok!

Buchholcz Gyula: Jó napot kívánok!

Műsorvezető: Nem tudom, hallgatta-e velünk az iménti összeállítást, illetve az eddigi beszélgetést?

Buchholcz Gyula: Hallottam az utóbbi két percet, és had tegyek egy pontosítást…

Műsorvezető: Igen?

Buchholcz Gyula: Hogy jelenleg nem 3-400 gyógyszerész végez évente! A négy egyetem most júniusban 235 gyógyszerészt avatott!

Műsorvezető: Ez egyébként soknak számít, többnek, mint amennyire szükség van, vagy éppen megfelelő?

Buchholcz Gyula: Hát, Magyarországon jelenleg gyógyszerészhiány van!

Műsorvezető: Tehát akkor még bőven kéne!

Buchholcz Gyula: Tehát magyarul jó lenne, ha 3-400 gyógyszerészt tudnánk képezni.

Műsorvezető: Mit szól az ösztöndíj-rendszer jelenlegi alakulásához? Itt nyilván, Papp Magorral beszéltünk, a Rezidens Szövetség elnökével arról, hogy mi újság a szakorvos-jelöltek esetében. A szakgyógyszerész az egy külön világ. Mégis, hát, egy a cél, hogy ők is elérhessék a szakképesítést, illetve a normális kezdő fizetést. Milyen látleletet tud nekünk mondani?

Buchholcz Gyula: Én örülök és üdvözlöm ezt a lehetőséget! Én azt gondolom, hogy nagyon nagy lehetőség ma egy kórháznak, illetve klinikán kezdő gyógyszerésznek, hogy megközelítőleg 200 ezer forint nettó fizetést tudna hazavinni. Ez mindenféleképpen az említett 92 ezer forinthoz egy, majdnem a duplája, tehát mindenféleképpen üdvözlendő. Abba valóban van egy kis bizonytalanság, hogy mi fog történni, ugye, 6 év után. De azt gondolom, hogy egy egészséges optimizmus és egy hit mindenféleképpen szükséges ahhoz, hogy az ember belevágjon új dolgokba.

Műsorvezető: A gyógyszerészeknél jellemző az elvándorlás, vagy ők inkább maradnak itthon?

Buchholcz Gyula: A gyógyszerészeknél nem annyira jellemző az elvándorlás minimális, és az is inkább, úgymond, az alapellátásban dolgozó gyógyszerészek, tehát kint, külföldi úgymond munkaerő-piacra inkább a gyógyszertárláncok, tehát közforgalmú gyógyszertárakba, drugstore-okba mennek a kollégák, korházba nem jellemző.

Műsorvezető: Értem. Újra kiírják majd a pályázatot, úgy tudjuk. Ezek szerint lesz esetleg roham a gyógyszerészek esetében is, vagy nem várható?

Buchholcz Gyula: ne haragudjon, nem értettem a…

Műsorvezető: Újra kiírják majd a pályázatot, úgy hallottuk…

Buchholcz Gyula: Igen?

Műsorvezető: Vajon a gyógyszerészek esetében is lesz roham ennek megfelelően, vagy aki szeretett volna, az már…?

Buchholcz Gyula: Én azt gondolom, igen, hogy egy kicsit talán elkésett, a döntéshozók elkéstek a kihirdetéssel, ugyanis a gyógyszerészeket júniusban avatták diplomás gyógyszerészekké. Ez azt jelenti, hogy általában ez a 235 gyógyszerész, aki végzett, a nagy része biztos tudta, hogy hol fog dolgozni július 1-től. És ugye július 20-tól volt meghirdetve. Hát én azt gondolom, hogyha lesz még egy kiírás, mindenféleképpen még sikeresebb lesz. Így is nagy sikernek tartom, hogy 20 helyre 17-en jelentkeztek.

Műsorvezető: Buchholcz Gyula, köszönjük szépen!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél