Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. május 29.
Tiltakoznak az egészségügyi kamarák - Magyar Nemzet

Az egészségügyi kamarák életébe történő durva beavatkozásként értékelték a köztestületek vezetői azt a javaslatot, amely többek között újraválaszthatóságukat korlátozná.

Durva, káros és minden valós indokot nélkülöző beavatkozás a három egészségügyi kamara életébe az a módosító indítvány, amely a hét elején került a parlament elé – fogalmazott Éger István. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke megdöbbenéssel értesült a tervekről. Hangsúlyozta: nemcsak belpolitikai, de nemzetközi botrányt is hozhat, ha elfogadják a kamarai tisztségviselőket érintő módosító javaslatot. Az indítvány szerint már ez év október végéig újra kellene választani a köztestületi tisztségviselőket, és nem lehetne jelölt, aki már két ciklust betöltött. Így Égernek is búcsúznia kellene posztjáról. A MOK elnökének köztudottan nem felhőtlen a viszonya az ágazat vezetőjével, Szócska Miklós államtitkárral. Éger István erre úgy reagált: „Sokan megfogalmazták, hogy ez a személyem elleni támadás. Nem adtam okot erre, csak mindig megmondtam, ha olyan döntéseket hoznak, amelyek nem javítják a betegek és az ágazati dolgozókat helyzetét.”

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke lapunk kérdésére úgy fogalmazott: rossz elképzelés, hogy a minisztérium határozza meg, kik lehetnek a független köztestületek vezetői. Mindez súlyosan sérti a szakmai önkormányzatiság elvét. Az MGYK jelenlegi vezetőit magas részvételi arány és hatalmas szavazati többség mellett választották meg, tehát legitimációjuk megkérdőjelezhetetlen. De mivel egy csapat tagjaként vállalták a tisztséget, ha az Országgyűlés elfogadja ezt a módosítást, nem lesz erkölcsi alapjuk a maradásra.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke mielőbb egyeztetni szeretne az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mert – mint mondja – a tervezet a köztestületekbe és a jogbiztonságba vetett hitet gyengíti.

Magyar Nemzet 2012. május 26.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél