Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. szeptember 26.
Több segítséget várhatunk el a patikusoktól - Niczky Emőke - Magyar Hírlap 2012. szeptember 26.

Bővebb tájékoztatásra, a gyógyszerek szedésével és mellékhatásaival kapcsolatos részletesebb felvilágosításra számíthatnak a betegek, miután a parlament hétfőn úgy döntött, a közforgalmú patikák januártól szolgáltatásfejlesztési díjban részesülnek.

Ezzel tulajdonképpen a kormány és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) közötti nyári megállapodás „ölt testet”. Hankó Zoltán MGYK-elnök elmondása szerint a díjazást az egészségügyi államtitkárság forrásteremtő munkája alapozza meg. „Most külső forrásról, nem pedig olyan bevételről van szó, amelyet a rendszer más szereplőitől csoportosítanak át a patikák javára” – hangsúlyozta Hankó. A forrásteremtésről már törvényjavaslat is született, amelyet a nemzetgazdasági tárca vezetője terjesztett be.

A kamara szeretné, ha a díjat a recepthez kötődő tevékenységük arányában kapnák a patikák. Így érdekükben állhat majd, hogy orvosságot készítsenek laborjukban, és az úgynevezett magisztrális recepttel ne küldjék tovább a beteget. Hankó Zoltán megfogalmazása szerint a szolgáltatásnak mérhetőnek, minőségbiztosítottnak kell lennie. Az előterjesztés szerint az új finanszírozási elem bevezetése javíthatja a páciensek terápiás együttműködését is, ami fokozná a közpénzek hatékonyabb felhasználását.

A részleteket kormányrendelet szabályozza majd.

 

Niczky Emőke

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél