Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. szeptember 17.
Több száz gyógyszer ára csökkenhet - Niczky Emőke - Magyar Hírlap 2012. szeptember 17.

A magyar gyógyszerészi kamara szerint a vaklicit nyomán a korábbiakhoz képest szűkül az olcsóbbá váló orvosságok köre

Bár hivatalosan közzétett adatok még nem állnak rendelkezésre, az előzetes felmérések szerint csaknem nyolcszáz gyógyszer ára csökken a gyártói vaklicit nemrég lebonyolított újabb fordulója révén. Ez annyit jelent, hogy a szabályozás miatt ezen orvosságok jelentős részénél a betegeknek is kevesebbet kell majd fizetniük a patikában október 1-je után.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) úgy számolt, hogy a nyolcszáz készítményből hatvan-hetven az, amelyiknek az ára az eddiginek több mint a felével, száz pedig huszonöt- ötven százalékkal mérséklődik a verseny nyomán. Több száz orvosság ára pedig – tájékoztatta lapunkat Hankó Zoltán kamarai elnök – tíz százaléknál nagyobb mértékben csökken.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett vaklicit – amikor egyik gyártó sem tudja, az adott hatású gyógyszert a többiek milyen áron kínálják föl az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak – az úgynevezett generikus verseny lényegi eleme.

Mint ismeretes, a gyógyszerek köztámogatására fordítható összeget a Széll Kálmán-terv jelentősen „megcsapolta”, a kormány ugyanakkor úgy döntött, a betegek patikai kiadásai nem növekedhetnek, és a lakossági ellátás sem szenvedhet zavart.

Az MGYK számításaiból világosan látszik, a korábbiakhoz képest szűkül az olcsóbbá váló orvosságok köre, ami Hankó Zoltán szerint várható volt. Ráadásul amíg a tavaly októberi első vaklicit harmincötmilliárd forintos árcsökkenést eredményezett – mondta – , addig az idén áprilisban lebonyolított verseny nyomán már csak húszmilliárddal mérséklődtek az árak, vagyis a licit intenzitása érzékelhetően csökken. Most hétmilliárd forintos mérséklődéssel lehet számolni.

Gyógyszertári szempontból nem változik a helyzet, a patikák készlete minden licit során leértékelődik.

Különösen érzékeny az új árra való átállás néhány napja, ezért a köztestület elnöke a múlt héten ismét a gyártók és forgalmazók szövetségeihez fordult. Azt kérte tőlük, az ellátás folyamatossága érdekében, valamint hogy ne ragadjanak be a korábbi patikai készletek, már szeptember utolsó napjaiban kezdjék meg az olcsóbbá váló készítmények beszállítását.

Hankó Zoltán tájékoztatása szerint a nagykereskedők már felajánlották együttműködésüket. A köztestület elnöke emellett a betegek figyelmét is felhívja, hallgassanak a gyógyszerészre, amikor az a recepten lévőnél olcsóbb, de ugyanolyan hatású készítményt ajánlja föl.

Niczky Emőke


A cikk kapcsán a következő online médiumok jelentettek meg anyagot: magyarhirlap.hu, orientpress.hu, barikad.hu, ma.hu, metropol.hu, klubradio.hu, atv.hu, echotv.hu, hetivalasz.hu, dehir.hu, hir24.hu, hvg.hu, galamus.hu


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél