Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. március 19.
Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja! - egeszsegprogram.eu

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja! - egeszsegprogram.eu

332 helyszín, 1 229 616 vizsgálat, 64 632 látogató az életmód tanácsadáson: ez a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja elmúlt két évének mérlege. A prevenció jegyében idén is tovább folytatódik a Magyar lakosság egészségének javítása érdekében életre hívott kezdeményezés, mely 44 szakmai szervezet összefogásával valósul meg.

Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2012-ben ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. A cél nem változott, a programban résztvevő 44 szakmai és civil szervezet továbbra is lehetőséget kíván biztosítani Magyarországon az embereknek, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében. A szűrővizsgálat eredményei azt mutatták, hogy erre ma még nagyobb szükség van, mint az sokan előzetesen gondolták.

 

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja! - egeszsegprogram.eu

 

A program elmúlt két évében közel 42 000 ember élt a szűrőkamionon igénybe vehető 26 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 56 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki, a legaktívabbak Budapesten (19,32%) és Pest megyében (15,35%) voltak az emberek, ezt követte Bács-Kiskun (11,84%), Heves (7,19%) és Veszprém megye (5,87%) lakossága.

 

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja! - egeszsegprogram.eu

A vizsgálati eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy a Program erőfeszítéseinek ellenére továbbra is van mit még tennünk a megelőzés tekintetében. A szűrésen résztvevők által kitöltött kérdőívből kiderült, a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember továbbra is hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a részt vevők 64%-a fogyaszt rendszeresen zöldségfélét.

Mindez azt mutatja, hogy átlagosan 36%-uk hetente, vagy ettől még ritkábban, havonta színesíti csak táplálkozását az egyébként elengedhetetlen zöldségekkel. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 59 százalékának napi életritmusában a fizikai aktivitásnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 41 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező például a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI (testtömeg-index) és a haskörfogat értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62%-ánál, utóbbi a résztvevők 49%-ánál volt nagyobb a megengedettnél. A férfiak lényegesen rosszabb eredményeket produkáltak, hiszen amíg a nők 37%-ánál haladta meg a normális értéket a hasi zsírterület, addig az erősebbik nem 62%-ára volt ugyanez jellemző.

Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a fent említett betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt két évében megkérdezettek 20%-ának a családjában fordult már elő szívinfarktus, 30%-ának fordult elő daganatos megbetegedés, míg stroke a résztvevők 9%-ának családjában következett be. A magasvérnyomás megbetegedésre vonatkozó hasonló kérdésre a résztvevők 43%-a válaszolt igennel.

Ami a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kiemelt kockázati tényezőkre vonatkozó vizsgálatokat illeti, a résztvevők 39 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket, 27 százalékuk már hipertóniásnak számít. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 10%-ának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 33%-ánál mutatott a megfelelő értéknél többet az adott készülék. A mért eredmények igen jól jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében.

A Program 2012-ben is a lakosság rendelkezésére áll 200 helyszínen bízva abban, hogy a korszerű ingyenes szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségfejlesztése terén. Bővebb információ a programról és a helyszínekről: www.egeszsegprogram.eu címen található.

 

Tisztelettel:

 

 

Dankovics Gergely                                          Prof. Dr. Kiss István
programigazgató                                      Szakmai Programbizottság elnöke

 

2012.03.19.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél