Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 11.
TV2 – Tények reggel

06:47

Mv.: - Jövő hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ciklusának nyitó napján ismerteti Orbán Viktor a kormány nagy átalakításokat tartalmazó terveit. A jelentős, úgy 600-800 milliárd forintos kiadás csökkentés tartalmazó javaslat addig még változhat. Mától tárgyalja például a Fidesz frakció és majd a héten döntenek a végleges tervekről.

R.: - A kedvezmények felülvizsgálata miatt drágább vonatjegyeket, a támogatások szűkülése miatt drágább gyógyszereket is hozhat egyeseknek a kormány tervezett reformcsomagja. A részleteket Orbán Viktor hétfőn jelenti be a parlamentben. A terveket a héten véglegesítik.

Lázár János, frakcióvezető, Fidesz: - A miniszterelnök úr személyesen kívánja tájékoztatni a frakciót.

R.: - A Fidesz frakció a szerdán kezdődő háromnapos ülésén hallgatja meg a kormányfőt. Lázár János szerint várhatóak viták, meg fognak állapodni.

Lázár János, frakcióvezető, Fidesz: - Olyan frakcióülésen nem voltam, amin vita nem lett volna. Én nem az a frakcióvezető vagyok, aki elfojtja a vitákat. Sőt, kifejezetten élvezem, hogy ha magam is vitát generálhatok. Ezért abban bízom, hogy a kérdéseket alaposan megvitatjuk.

R.: - Arról, hogy mit vitatnak meg egyelőre annyit tudni, hogy várhatóan csökken a gyógyszerekre jutó állami támogatás és felülvizsgálják a közlekedési kedvezményeket. Szigorúbb szabályokat hozhatnak a rokkant nyugdíjazásról és átalakíthatják a munkanélküli segélyezést. A csomag 600-800 milliárd forintot faragna le az állami kiadásokból. Egy elemző szerint az elmúlt napok kedvező forint árfolyama és a tőzsde jó teljesítménye is azt mutatja, a piac bízik a kormányzati tervekben.

Szűcs Örkény, vezérigazgató, Solar Capital: - Vélhetően nem puhul fel ez a javaslat és valóban ekkora mértékű lesz, akkor azt gondolom, hogy az a piaci beárazás, ami most megtörténik, az tartós maradhat.

R.: - Az MSZP elnöke azt mondja, az országban számos terület megérett a változásra, így reformokra szükség van.

Mesterházy Attila, pártelnök, MSZP: - Éppen ezért mi támogatjuk azt a folyamatot, ami ezeknek a rendszereknek az átalakítását szolgálja, amennyiben ez szakmailag és politikailag helyes módon történik.

R.: - Orbán Viktor ugyan hétfőn ismerteti a reformcsomag részleteit az Országgyűlésben, az még kérdéses, az egyes változásokról mikor döntenek majd. A parlament ugyanis március 15-e és április 25-e között kizárólag az új alkotmány előkészítésével és elfogadásával foglalkozik. Így a reformcsomagban szereplő változásokhoz szükséges módosításokról ez előtt, illetve után dönthetnek.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél