Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 18.
Változások augusztus 20-ával - MGYK

A Magyar Közlöny 76. számában kihirdettet 41/2011 (VII.5)  miniszteri rendelet módosítás legfontosabb elemei:

 

-  A 44/2004-es rendeletből a 21/A § (4) bekezdés és az 52/2005 (IX.19) EüM rendeletből a 43/A§ törlésre kerül, így gyógyszer az ellátási láncban sehol nem forgalmazható a továbbiakban gyógyszer automatából.

-  Több ponton változott a gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos import tevékenységről szóló 53/2004. (VI.2.) ESzCsM rendelet,  a rendelet rendezi a megszűnő gyógyszertárak gyógyszerkészlete nagyker általi visszavételének lehetőségét. Valamint a párhuzamos import tevékenység részletszabályai változnak.

-  43/2005. EüM rendelet szerint kábítószert fiókgyógyszertárban nem lehet kiadni. http://www.ogyi.hu/dynamic/kabszer_lista20110113.xls (A tiltás kizárólag listából a K1, K2, P1 jelzéssel ellátott készítményekre vonatkozik)

Az orvosnak a rendelésnél „A rendelt mennyiséget úgy kell meghatározni, hogy az adagolási egységre számítva megegyezzen valamelyik forgalomba hozatalra engedélyezett csomagolási egységben lévő adagok számával vagy a legkisebb csomagolási egységben lévő adagoknak egész számú többszöröse legyen. Nem szükséges az orvosnak a hatáserősséget betűvel is kiírnia, amennyiben „géppel” írt vényen rendeli a kábítószert.

A gyógyszer átvételekor a személyazonosság útlevéllel vagy új típusú jogosítvánnyal is igazolható, ebben az esetben ezen okmány számát kell a vényen feltüntetni.

-  Megszűnik a csak orvosi vényre kiadható gyógyszerek vény nélküli kiadásának adminisztrációs kötelezettsége.

A közforgalmú, fiók- és kézi gyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 18 § (14) bekezdése hatályát veszti: 18 § (14) A gyógyszertár az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló miniszteri rendelet szerinti vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadásáról nyilvántartást vezet, mely tartalmazza a kiadott gyógyszer nevét, a kiadás időpontját, az átvevő végzettségét vagy jogosultságát hitelt érdemlően tanúsító okirat számát, vagy orvos esetén orvosi bélyegzőjének számát vagy lenyomatát, valamint a kiadó és az átvevő aláírását

Több rendeletben is átvezetésre kerül az OGYI / GYEMSZI átnevezés.

Módosulások a „profil” rendelet: (2/2008 (I.8) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazató, valamint a kötelezően készletben tartandó termékekről)

Kikerül a gyógyszertárban is forgalmazható termékek köréből:

-  ásványvíz

-  tea („élvezeti” teák, amik élelmiszerként vannak forgalomban)

-  olvasó- és tartalékszemüvegek, valamint napszemüvegek

-  a kozmetikai termékek csoportjából a parfümök, toalettvizek, kölnik, a hajkezelő és a hajápoló termékek főcsoportjában a színezők, festékek, világosítók, hullámosítók, kiegyenesítők, fixálók, tartós hullámhoz használandó termékek, fodrászati termékek

 

Újonnan bekerül a gyógyszertárban is forgalmazható termékek közé:

-  vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint a felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorka

-  magas vitamintartalmú zöldség és gyümölcslevek

-  intim higénés termékek

 

-hsza-

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél