Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 03. 28.
Körmenden 55 éve - Az Egis a város életének fontos szereplőjévé vált - vaol.hu
»
2024. 03. 28.
A klinikai gyógyszerészet jelene és jövője - pharmaonline.hu
»
2024. 03. 28.
Ma ünneplik a Kórházi Gyógyszerészet Napját - weborvos.hu
»
2024. 03. 27.
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 32. Innovációs Nagydíjat - magyarhirlap.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
2019. 08. 27.
ATASI – Adatvédelmi módszertan gyógyszertáraknak
»
2019. 01. 07.
All You Can Move (AYCM) SportPass kamarai tagoknak
»
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

1000 nap eredményei a gyógyszer-ellátásban - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG - 2013. október 7. - Sajtóközlemény!
2013. oktber 7.

 

 

A sajtóközlemény szövege:

1000 nap eredményei a gyógyszer-ellátásban

Az 1000 nappal ezelőtt módosított gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeit foglalta össze mai sajtótájékoztatóján Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Dr. Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az új szabályozás a lakosság magas színvonalú és zökkenőmentes ellátását szolgálja. Az intézkedések összehangolták a betegek és a gyógyszerész szakma érdekeit, miközben a rendszer hosszú távú finanszírozhatóságát is szem előtt tartják.

1000 nap eredményei a gyógyszer-ellátásban - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG -  2013. október 7. - Sajtóközlemény!Dr. Szócska Miklós az alábbi fő pontokban foglalta össze az elmúlt 1000 nap előrelépéseit. Első és legfontosabb intézkedés a gyógyszer-ellátás stabilizálása volt, ehhez le kellett zárni a patikaalapítási aranylázat, hogy a gyógyszertárak létesítése a szükségletekhez igazodjon. Ki kellett zárni a tulajdonlásból az off-shore cégeket, egyértelműen kellett rendelkezni arról, hogy szakmai tulajdonba kerüljenek a gyógyszertárak, és így a gyógyszerész személyes szakmai felelősségvállalása helyeződött középpontba. Mindezek mellett a gazdasági konszolidációnak az elemei is elindultak. Az új modell működőképességét igazolja, hogy csökken a veszteséges gyógyszertárak száma és a kintlévőségek mértéke is jelentősen redukálódott. A második pontként a betegterhek csökkenését kell kiemelni. 2002 és 2010 között 60 milliárd forinttal nőttek a betegterhek, míg 2012-ben az előző évhez képest 7,5 milliárd forinttal csökkent a közfinanszírozott gyógyszerekre kifizetett beteg térítési díj. Továbbá korábban a vásárlást ösztönző marketing szemléletmód volt jelen a gyógyszertárakban, harmadik lépésként ezt váltotta fel a népegészségügyi programhoz kapcsolódó egészségmegőrző tevékenység.

1000 nap eredményei a gyógyszer-ellátásban - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG -  2013. október 7. - Sajtóközlemény!A sajtótájékoztatón Dr. Horváth Zsolt elmondta, hogy a Kormány elkötelezte magát a gyógyszertárak többségi gyógyszerészi tulajdonba kerülése mellett, amelyhez a törvényi feltételek megteremtésén túl gazdasági segítséget is nyújt a patika hitelprogram és patika tőkeprogram által.

 

 

1000 nap eredményei a gyógyszer-ellátásban - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG -  2013. október 7. - Sajtóközlemény!Dr. Hankó Zoltán jelezte, hogy a 1000 nappal ezelőtti változásokkal a Kamara egyetértett, mert a korábban kialakult gazdasági, szakmai és morális válság beavatkozást indokolt. Mindhárom területen kedvező változások indultak el, amelyek kiteljesedéshez további stratégiai együttműködésre van szükség Kormány és a Kamara között.

 

2013. október 7.

EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

 

 

 

------------

Szószerinti leirat (2013. 10. 09.):

Hankó Zoltán hozzászólása a 2013. október 7.-i sajtótájékoztatón

„Jó napot kívánok én is, és először köszönöm ezen a sajtótájékoztatón a részvétel lehetőségét. Négy gondolatra szeretnék nagyon röviden kitérni. Az egyik, hogy ez az előbb már több ízben említett 1000 nappal ezelőtti jogalkotási korrekció, a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek a módosítása a gyógyszerészi kamarának az egyetértésével történt. Kezdeményeztük is, hogy a gyógyszerellátás szabályozásában jogszabályi változások következzenek be, tekintettel arra, hogy az azt megelőző években egy gazdasági, egy szakmai és egy morális válságba csúszott be az ágazat. Ugyanehhez kapcsolódva szeretném mondani, hogy nemcsak kezdeményeztük ezeket a változásokat, hanem a végül jogszabályban megjelent korrekciókkal a kamara egyet is értett.

A második gondolat az, hogy amikor ezek a változások elindultak, mi hittünk abban, hogy ez a most kialakítandó vagy kialakuló modell gazdaságilag racionálisabb, mint az azt megelőző. És igaz ugyan, hogy 2011-ben és 2012-ben volt egy Széll Kálmán-terv, ami mindenkinek nagyon sok nehézséget okozott, engedjék meg, hogy három adatot a jelenlegi helyzetről elmondjak önöknek. 2012-es mérlegadatok szerint majdnem felére csökkent a veszteséges gyógyszertáraknak a száma. Ugye erre itt előbb államtitkár úr már utalt, a 2010-es 600-ról kb. 330-ra csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma és a gyógyszertárankénti veszteség is ezeknél a gyógyszertáraknál durván felére csökkent. A másik, hogy 2012-re – 2010-hez képest – duplájára növekedett az ágazatnak az adózás utáni eredménye. Ez jórészt a veszteséges gyógyszertárak veszteségeinek a csökkenése miatt következett be, ezzel együtt a 2010-es 7,9 mdFt-ról 2012-re 16,3 mdFt-ra növekedett az ágazati adózott eredmény. És a harmadik adat, amire úgyszintén utalt előbb itt államtitkár úr, 2010-ben 69 mdFt volt az ágazatnak a beszállítói felé ki nem fizetett számláknak az összértéke. Ez az érték 2012 végére úgy néz ki, hogy 47 mdFt-ra csökkent. Mi a 2011-et – talán van még aki emlékezik rá – a trendforduló évének tekintettük, 2012-ben küzdöttünk a túlélésért és az ágazatnak a stabilizációjáért, és azt remélem, hogy 2013-ban a válságból való kilábalás első évét köszönthetjük majd.

Ennek lehet még jele, hogy 2012 utolsó negyedévében az OEP-nek elszámolást leadó gyógyszertáraknak, közforgalmú gyógyszertáraknak a száma 2341 volt. Néhány nappal ezelőtt az OTH-nak a honlapján néztem meg, jelen pillanatban 2334 gyógyszertár rendelkezik működési engedéllyel. Tehát ez alatt a 9 hónap alatt mindösszesen csak 7-tel csökkent a gyógyszertáraknak a száma. Évek óta mindig kerültem arra a kérdésre a választ, hogy nagyjából hány gyógyszertár lesz, amelyik ennek a folyamatnak a végén működik. Talán most először merem kimondani azt, hogy remélhetően 2300 körül fog stabilizálódni a gyógyszertáraknak a száma.

Jelentős előrelépés volt a gyógyszerészi kompetenciáknak a rendezésében is. Az első számú felelős ma már a gyógyszerellátásért a személyi jogos gyógyszerész. A tulajdonos, a nem gyógyszerész tulajdonos, nem utasíthatja most már a szakembert szakmai kérdésekben a gyógyszertárban. Egészségügyi feladattá vált mindaz a tevékenység, amit a gyógyszerész a gyógyszertárban a beteggel folytat, és a többletszolgáltatások is elindultak, részben azoknak a finanszírozási elemeknek a segítségével, amit itt az előbb államtitkár úr említett. S egyetlen mondat ehhez kapcsolódóan még: 2006 és 2010 között nem volt egyetlenegy etikai ügyünk sem. Ugyanakkor tudjuk, hogy etikai problémák viszont voltak szép számmal. Azt látom, hogy a kamarában vannak már etikai ügyek, és én ennek örülök. És nem azért örülök, mert örülök annak, hogy vannak esetleg gyógyszerészek, akikkel szemben etikai vádak fogalmazhatódnak meg, hanem azért örülök neki, mert a szakma elkezdett foglalkozni újra az etikai kérdésekkel.

Végezetül, negyedik gondolatként annyit szeretnék mondani, hogy ebben az elmúlt 1000 napban az államtitkárság és a kamara között volt egy folyamatos és nagyon szoros együttműködés. Nem mondom azt, hogy mindig minden részletkérdésben egyetértettünk, de a stratégiai irány teljesen egyértelmű volt. S az elmúlt húszegynéhány évet látva a szakmában, azt érzékelem, hogy a kollégáim mentálisan elfáradtak abban a rengeteg sok szabályozási cikk-cakkban, ami az elmúlt 20 évben volt. Itt négy modellben gondolkodhattunk az elmúlt húszegynéhány évben, és ezek a modellek a szakmának a legalapvetőbb, legmélyebb bugyraiba mentek le. Egyik pillanatról a másikra itt olyan változások voltak jogszabályilag, amelyeket borzasztóan nehéz volt követni a kollégáimnak. Mentálisan elfáradtunk, ezért nagyon fontosnak tartom azt, hogy több modellkorrekcióra ebben az ágazatban belátható időn belül ne kerüljön sor. Még egy modellkorrekciót ez az ágazat nem viselne el. Éppen ezért azt tartom fontosnak, hogy akár hosszabb távon is, az a fajta stratégiai együttműködés, amit ez úton is köszönök az államtitkárságnak, a továbbiakban is fennmaradhasson.

Köszönöm szépen.”

 

mgyk.hu

Kapcsold oldalak:
Egészségügyi államtitkárság: már szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak - MTI
Július 1: munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak - EMMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG - Sajtóközlemény!
Bőven van panasz, de azért sokan meg is gyógyulnak - nol.hu
Az időskori vakság sok esetben elkerülhető. – 40 éves kor felett évente keresse fel szemorvosát, látszerészét! – Video! – EMMI
Gyógyszerésztörténet – Történetem-történelem, kedd 21.05 - mno.hu
« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 mrcius»
hkszcspszv
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
2022. 12. 06.
A XI. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 03. 29 pntek