Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 02. 22.
A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog - patikamagazin.hu
»
2024. 02. 21.
Roham, hiánycikkek és a beköszöntő változások a vasi patikákban - Gyógyszerésznél érdeklődtünk - vaol.hu
»
2024. 02. 19.
Megvette és kinyitja a bezárt patikát a falu - Somogyi Hírlap
»
2024. 02. 16.
Megkezdődik a gyógyszertári ügyeleti rendszer harmonizálása a 2023-ban megújult orvosi ügyeleti rendszerrel - koronafm100.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
2019. 08. 27.
ATASI – Adatvédelmi módszertan gyógyszertáraknak
»
2019. 01. 07.
All You Can Move (AYCM) SportPass kamarai tagoknak
»
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A csalók elveszíthetik a közpénzt - Népszabadság, március 11.
2009. mrcius 11.
Székely Tamás az újabb egészségügyi csomagról és az évi 250 millió doboz gyógyszerről.

A harmincmilliárd az harmincmilliárd - szögezi le a lapunknak adott interjúban Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszul azoknak a kétkedőknek, akik szerint a válság következtében várható egészségügyi megszorítások ennél jóval többet vonnak ki a rendszerből. A tárcavezető szerint nem is megszorításokról van szó, inkább a tartalékok megfogásáról.

- Dühös lett, amikor megtudta, hogy újabb elvonás várható az egészségügyben?

- Nem érzelmi kérdésről van szó, teszem a dolgom. Persze nem jó hír, de senki nem gondolhatta, hogy miközben a válság átírja a makrogazdasági számokat, jelentős foglalkoztatáscsökkenés várható, azaz olvad a járulékfizetői réteg, akkor az egyensúlyi intézkedésekből kimaradhat az ágazat.

- Hogyan alakítja át a válság az egészségügyi költségvetést?

- Csak a pillanatnyi helyzetről tudok beszélni: az alap bevételi oldalán két és fél százalékos hiány várható. S miután az államháztartási hiányt nem lehet növelni, nincs más megoldás, kevesebbet költünk. A jelzett harmincmilliárdos elvonás durván akkora összeg, mint amekkorát elveszítünk a bevételekből.

- Hogyan jön ki a 2,5 százalékra várt bevételi hiány, ha már januárban húsz százalékkal kevesebb volt az E. Alap bevétele, mint egy éve?

- Egy hónap adataiból nem szabad és nem is lehet általánosítani.

- Mit ér most - gondolva a forint leértékelődéséből adódó vásárlóérték-vesztésre - az egészségügy 1400 milliárdos büdzséje?

- Még nem számoltuk ki, mert nem is lenne értelme. Egyelőre nem tudni, mi lesz a végösszege a válság okozta károknak. Fontos, hogy az intézményi kiadások többségére nincs hatással a valutaárfolyam változása, hiszen ezek belföldi, csak forintban elszámolható tranzakciók. A dologi költségek 15 százaléka érintett. Úgy 11-13 milliárd forint. De egyelőre azt sem tudjuk, melyik intézménynek milyen jellegű, mennyi időre szóló szállítói szerződése van. A gyógyászati segédeszközök viszont zömmel külföldről, euróért szerezhetők be, ott nagyobb lehet az infláció.

- Mindaz, ami eddig kiderült a csomagról, szakértők szerint jóval több pénzt visz ki az ágazatból harmincmilliárdnál...

- A harmincmilliárd az harmincmilliárd. És ez még elviselhető. Ráadásul nem is arról van szó, hogy egy ekkora köteg pénzt elveszünk, a tervezett intézkedések zöme a rendszerben lévő tartalékokat fogja meg.

- Hol lát még tartalékot?

- Két fő területet érint a változás, a gyógyszerellátást és a gyógyító-megelőző ellátásokat. Mindkét területen az indokolatlan igénybevételt csökkentenénk. Magyarországon évi 250 millió doboz gyógyszer fogy, vagyis átlagosan egy ember havi legalább két csomagot lenyel. Ez nem indokolható. A mostani intézkedésekben sok olyan elem lesz, amely nem fáj senkinek, nem növeli a lakossági terheket.

- Például?

- Egyszerűsítjük a gyógyszerek felírását. A krónikus betegnek ritkábban kell megerősíttetnie terápiáját szakorvossal. A cukorbetegeknek például, amíg a vércukorszintjük jól beállított, nem kell háromhavonta szakorvoshoz menniük a gyógyszerfelírásért. Csak ettől a lépéstől azt várjuk, hogy a jelenlegi 200 ezer beteg után évi kétmilliárd forinttal kevesebbet kell kifizetni a szakorvosi véleményért. Egy másik példa: az idén két szernek jár le a szabadalmi védettsége, de már van generikus készítmény a piacon a kiváltásukra. Azoknak legalább 30 százalékkal olcsóbbaknak kell lenniük, hogy tb-támogatást kaphassanak. E területre évi 12 milliárdot költünk, és ha bejön a remélt árcsökkenés, ebből 3,6 milliárdot lehetne megtakarítani. Vannak olyan intézkedések is, amelyek a támogatási kulcsokat változtatják, de még elviselhető mértékben növelhetik a lakossági terheket. Ott várható ez, ahol egy-egy szer a beteg állapotától függően különböző támogatási kulcsokkal rendelhető. Részint a felírási szabályokat szigorítjuk, részint a tb-hozzájárulást csökkentjük.

- Mi történik majd az orvosnál ezekben az esetekben?

- Nyilván az orvos dönt, de egy, a diagnózishoz kötött útmutató alapján. Csak egy példa: a véralvadásgátló alkalmas a trombózis megelőzésére, de nem feltétlen indokolt egy máskülönben egészséges ember sérvműtétje esetén kiemelt támogatással adni. Az infarktuson átesettek viszont, akiknél nagyobb a rizikó a vérrögképződésre, továbbra is kiemelt támogatással kaphatják. Azok esetében, akik a betegség súlyossága vagy az egyéni kockázat alapján nem kapják meg a kiemelt támogatást, öt százalékponttal csökken a gyógyszerköltségek tb-hozzájárulása. De csak abban a gyógyszerkörben, amely most is kétféle, kiemelt és normatív támogatással rendelhető.

- Ez mekkora hányadát érinti a gyógyszerpiacnak?

- Töredékét, 500-600 gyógyszert az 5-6 ezer támogatott készítményből. De előfordulhat, hogy a beteg kevesebbet fizet, ugyanis egy-egy generikus szer megjelenése 30 százalékot is lenyomhat az áron.

- Arra biztatja a betegeket, hogy keressék ki a gyógyszerkönyvekből a legolcsóbb termékeket?

- Nem a betegeket biztatom erre, hanem az orvosokat, akiknek ez előírt feladatuk. Az ő eligazodásukat több eszközzel is segítjük. Lesz új vonalkódos recept, amellyel pontosabbá válhat a felírás. Az OEP személyre szabható szoftvert biztosít, ami csak azokat a termékeket és csak olyan támogatással engedi fölírni, amelyekre az orvosnak joga van.

- A kórházi finanszírozás újabb átalakítása a tízmilliárdos megtakarításon túl gyógyíthat a kórházhálózat szerkezetén is? Az új szisztéma lazít a teljesítménykorláton, de hagy féket a rendszerben: ahol hirtelen látványosan megugrana az elszámolt beavatkozások száma, ott levenne az ezekért járó összegből, de a területi és sürgősségi betegek ellátását már nem korlátozza. Sokak szerint ettől csak a "méret alatti" kórházak agóniájának elhúzódása várható.

- Azt, hogy ki lehet a vesztese és a nyertese e rendszernek, még nem lehet megmondani. Minden kórházat külön kell vizsgálni. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az ellátórendszer működését.

- Mit kezdenek az egészségügy "kreatív könyvelőivel", a teljesítménypörgetőkkel?

- Ellenőreink árgus szemmel figyelik majd, hogy a tavalyi teljesítményekhez képest hogyan alakulnak az elszámolások. Ahol legalább tíz százalékkal megugranának az esetek, ott azonnali ellenőrzés várható. A csalók elveszíthetik a közfinanszírozást.

- Egy éve van még a tárcánál. Mit fog csinálni?

- Hátravan még a kórházi struktúraátalakításból a működés új minimumfeltételeinek meghatározása és bevezetése. Ez után új szerződést köthetnek a területi pénztárak az intézményekkel, s ezekben rögzítik a szolgáltatások elvárt minőségét. A nyáron a kórházak újraoszthatják a kapacitásokat: a régiók egymás közt csoportosíthatnak át közfinanszírozott tevékenységeket. Megkezdjük a háziorvosok munkájának minőség-ellenőrzését is. Tovább folynak az uniós fejlesztések, amelyekkel javulhat az ellátás minősége, új épületek, modernebb technika kerül a rendszerbe. Március végén újraindul a Szűréssel az életért program, amely az első fél évben 44 hátrányos helyzetű településen biztosít térítésmentes szűrést az ott élőknek. Javítani és finomítani a rendszeren mindig lehet.

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 februr»
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
2022. 12. 06.
A XI. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 02. 22 cstrtk