Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 14.
Forradalmi áttörés a gyógyszerkutatásban, intelligens és zsebre megy - index.hu
»
2024. 06. 14.
Interjú Müller Cecília, országos tiszti főorvossal és Takács Péterrel, a Belügyminisztérium államtitkárával - TV2, Mokka
»
2024. 06. 14.
Formabontó új épület szimbolizálja a Richter nemzetközi sikereit - hirado.hu
»
2024. 06. 14.
Alapítványba szervezi ki a kormány a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök méltányossági állami támogatását - hvg.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Patikanyitási invázió Szombathelyen – ellehetetlenülés vidéken - nyugat.hu, május 6.
2009. mjus 6.
Gomba módra szaporodtak a vasi megyeszékhelyen az elmúlt két-három évben a gyógyszertárak, míg a kistelepüléseken az ellehetetlenülés veszélye fenyegeti őket. Igaz, a szombathelyi patikák elhelyezkedése teljesen aránytalan, döntő többségük a városcentrumban tömörül.

Szombathelyt már nemcsak úgy lehet emlegetni, hogy a benzinkutak és kocsmák városát. Most már a gyógyszertárak városa is. Gomba módra szaporodnak a patikák, számuk meghaladja a két tucatot és a folyamatnak még közel sincs vége, további két-három patika áll nyitásra készen.

A városközpontban egész patikainvázió tapasztalható. A legtöbb gyógyszertár a Fő téren és környékén, illetve a Március 15. tér környékén telepedett meg. Néhány száz méteres körzetben több gyógyszertár is található. Ahogy megvetették már a lábukat a gyógyszertárak a bevásárlóközpontokban is.

Ugyanakkor a város más részein csupán egy gyógyszertár működik, vagy egy sincs. Fehér folt például a herényi városrész nem kis területtel és nem kevés lakossal, de nincs gyógyszertár a Joskar-Ola lakótelepen és Szőlős - Csititó környéki részében sem.

Évekig folyt a harc azért, hogy legyen gyógyszertár Kámonban, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó Stromfeld lakótelepen. Igaz - és ez jól szemlélteti a jelenlegi meglehetősen kaotikus viszonyokat – a közelmúltban egymástól pár száz méterre már kettő is nyílott ebben a több lakóterületből álló városrészben, a Minerva lakóparkban élők örömére is.

Aki akar, nyít?

- Az országos tendencia az, hogy míg a városokban egyre-másra nyílnak a gyógyszertárak, addig a nagy múltú vidéki, falusi patikák ellehetetlenülnek, bezárásra ítéltetnek, s így van ez Vas megyében is – állítja Schmidt József, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Vas megyei szervezetének az elnöke, aki egy kistelepülési fiókpatikát vezet.

- 2006 óta a patikák száma a megyeszékhelyen, Szombathelyen körülbelül 70 százalékkal nőtt. A városközpontban 200 méterenként vannak a gyógyszertárak, ami vetekszik a kocsmák sűrűségével. Ezt elősegítette a 2007 januárjában élete lépett gyógyszer-gazdálkodási törvény, az, hogy új rend szerint lehetett gyógyszertárakat létesíteni, alapítani. Átmeneti szabályozásként 100 ezer lakos alatti településeken 300 méterenként lehetnének gyógyszertárak, de itt is nyitva hagyták a kiskaput. 300 méteren belül is nyílhat gyógyszertár, ha az plusz szolgáltatást nyújt.

A megyei kamarai elnökség is úgy látja, hogy most már a meglévő patikák szolgáltatásain túl nemigen lehet újabbat kitalálni, de a törvény úgy van megfogalmazva, hogyha az abban felsorolt plusz szolgáltatásokra hivatkoznak, akkor az ÁNTSZ nem tagadhatja meg a létesítési engedélyt. Annyit sikerült elérnie a kamarának, hogy az ÁNTSZ szigorúbban ellenőrzi a szakmai feltételek meglétét az új patikák nyitásánál. Úgy már nem adnak ki működési engedélyt, hogy heti 60 órás nyitva tartáshoz csak egy gyógyszerészt alkalmaznak. Még további 2-3 új patika nyílik Szombathelyen, ha eleget tudnak tenni a személyi szakmai feltételeknek - mondja a kamaraelnök.

- A szakma felhígulását hozza a patikanyitási hullám, amelynek kárvallottjai lehetnek a városokban a régi, patinás patikák, amelyek sok évtizede szolgálják az egészségügyet, de nem képesek annyira megújulni, amilyen szinten az újak létesülnek – véli dr. Csonka Gábor, Szombathely legrégebbi, az 1730-as években létesült gyógyszertárának, a Szentléleknek a vezetője.

- A rendszerváltás előtt az Óperint utcait is figyelembe véve mindössze három gyógyszertár működött a Fő téren és környékén, ez a szám mára megduplázódott. Tudomásom szerint jelenleg Szombathelyen 26 patika található - mondja

Sok falusi patika elavult

Amíg az emelkedő, sokak számára szinte már megfizethetetlen gyógyszerárak, a növekvő konkurenciaharc ellenére a városokban egyre- másra nyílnak a gyógyszertárak, addig a kistelepüléseken, a falvakban eddig is gondot okozott a közforgalmú patikák működtetése. Sőt, most már több a bezárás, beolvadás közelébe került. Egyeseknek kiút lehet a nagyobb gyógyszertárak fiókpatikájaként továbbműködni.

A falusi gyógyszertárak általában egyszemélyesek, így a nyitva tartási idejükkel és a szolgáltatási körükkel nem vehetik fel versenyt a városi patikákkal. A falusi emberek közül sokan - ha a városi bevásárlóközpontokban járnak -, már a gyógyszerbeszerzést is megoldják. Ez sem kedvez a vidéki patikák forgalmának.

A kistelepülési gyógyszertárak egy része meglehetősen lerobbant állapotban van, költeni kellene a felújításra, korszerűsítésre, de nincs miből. Az elmúlt 7-8 év forráskivonásokról szólt a gyógyszerészetben is, a gazdaságos üzemméret pedig egyre nőtt. Az a tendencia érvényesül itt is, mint a kereskedelmi kisboltoknál és a bevásárlóközpontonál. A két szakterületet azonban nem szabadna összemosni, mert a gyógyszertáraknál nem kereskedelmi egységekről, hanem közegészségügyi intézményekről van szó, pontosabban kellene, hogy szó legyen.

Nem lehet felelősségre vonni őket

- Vasban 2006 óta egy önálló kisgyógyszertár szűnt meg, de ez is később fiókpatikaként újból megnyitott. Azonban komoly jelek vannak arra, hogy több önálló patika napjai meg vannak számlálva. Nemcsak a kollégák visszajelzései utalnak erre, de a nagykereskedéseké is. Egyes gyógyszertárak tartalékaik végéhez értek, nem tudják kifizetni megrendeléseiket. A nagykereskedelmi kintlévőség országos vonatkozásban meghaladja a kórházakét és ez Vas megyében is tetten érhető. Szintén kiút lehet a falvakban az úgynevezett kézi-gyógyszertárak létesítése, de ez is elég tőkeigényes és leszabályozott – tájékoztat a megyei kamarai elnök.

- Mit tehet a gyógyszerészi kamara, mennyire veszik figyelembe véleményét, szakmai ajánlásait?

- Sajnos a gyógyszerészi kamara hatásosság szempontjából gittegyletként működik, eredménytelenek a szakmai visszajelzései, az üzleti lobbi, a tőke erősebbnek bizonyul. A kamarának csak véleményezési joga van a gyógyszertárak nyitásával kapcsolatban, akkor is csupán a szolgálati rendet véleményezheti, ami az utolsó pillanatban kerül a kamarához.

Egyszerűen nonszensz az is, hogy az egészségügyben, így a gyógyszerészi kamaránál is megszűnt a kötelező kamarai tagság, ezért a szakmai etikai felelősségre vonásra nincs lehetőség. Éppen ott, ahol az emberek egészsége, élete a tét. Az a vétek, hogy szakmai szabályok ellen büntetlenül vétkezni lehet.

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 15 szombat