Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. január 04.
Ismerni a választ, az az igazi tudás - Kisalföld

Kisalföld - 2021.01.02. 

Pályája szeretetéért, példamutató életművéért, kiemelkedő szakmai tevékenységéért az Országos Gyógyszerészi Kamara Tantus Ámor Operis Pharmaciae (azaz a gyógyszerészi pálya szeretetéért) elismerést adományozott dr. Váczi Józsefnek. Á 80 éves gyógyszerésszel a születésnapi elismerés alkalmából beszélgetett a Kisalföld munkatársa hivatásról, a tudás értékéről és a koronavírus elleni vakcináról.

- Túl a hatvanadik érettségi találkozón büszke vagyok arra, hogy amikor felállunk és beszámolunk, ki mit csinált és hova érkezett, én azt mondhatom: ha még egyszer kezdhetném, újra gyógyszerész szeretnék lenni. Az élet meggyőzött arról, hogy értékes a gyógyszerészdiploma. Az alaptantárgyak, a kémia, a fizika, a biológia és a matematika elsajátításával egy olyan természettudományos műveltségre, jártasságra tettem szert, aminek nagy hasznát érzem a mindennapokban. Bármihez hozzá tudok szólni, legyen az csillagászat, környezetvédelem vagy a mezőgazdaság kemizációja -mondja dr. Váczi József, hozzátéve: nincs hiányérzete. Elégedett, mert a gyógyszerészet minden területén bizonyíthatott, és ez egy nagyon kellemes érzés, amikor az ember a nyolcvanadik születésnapjára kapott elismerésre gondol...

Én úgy nevelkedtem, hogy mindig az alapot, a mér-hetőt, a lényeget kerestem. Ezért olvasok ritkán regényeket, az mind csak fikció. Most épp a genetika foglalkoztat, de régóta tanulmányozom a Co-vid-vírusokat is. Megismertem a struktúrájukat, a biokémiájukat. Nekem nem okoz gondot tisztán látni a vakcinák vitájában és bátran adok tanácsot, mert úgy érzem, hogy a véleményem megalapozott. Az, hogy oltani kell, nem kérdés. Ember-milliárdok sorsáról van szó. Ha az élet záloga az, hogy évente be kell oltatni magunkat Covid ellen, ahogy azt az influenza esetében javasolják, akkor az ember erre rendezkedik be és ugyanolyan kötelezettségnek tekinti, mint az éves autópálya-matrica vásárlását. Csak meg kell szokni. Hosszú időt töltöttem a vakcina tanulmányozásával és megbízom benne. Várom, hogy megkapjam. Már csak azért is, mert kíváncsi vagyok rá, mit talált ki Karikó Katalin, a volt szegedi mikrobiológus, aki az amerikai Drew Weismann-nal közösen szabadalmaztatta az elsőként engedélyezett, koronavírus elleni vakcina alapjául szolgáló módszert. Úgy vélem, a felfedezésük zseniális..."

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél