Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2021. november 25.
Keresik a gyógyírt - Hvg

Hvg - 2021.11.25. (96,97. oldal)

Egyszerre okoz fennakadásokat a gyógyszergyártásban és megugró keresletet a patikákban a világjárvány. Ez meggátolja az állandósulni látszó, olykor nehezen menedzselhetővé duzzadó gyógyszerhiány leküzdését.

„Egyszerűen hozzászoktunk az elmúlt években, hogy hosszú listája van az aktuális hiánycikkeknek. Helyettük más márkanevű, de a receptre felírttal azonos hatóanyagú készítményt ajánlunk a betegnek. Az esetek nagy részében ez megoldás” – jellemezte beletörődéssel a helyzetet egy forgalmas budai gyógyszertár vezetője. Valóban nem új keletű jelenség, hogy egyik-másik gyógyszer szállítása hónapokra, akár fél évre is leáll, ám a koronavírus-járvány újabb problémákat okozott.

Mivel a Covid-fertőzésre nincs speciális gyógymód, a tüneti kezelésre szolgáló szerek patikai forgalma nőtt meg. Akik tehetik – azaz futja a nyugdíjukból vagy a jövedelmükből –, készleteznek, egyszerre kiváltva háromhavi receptet, és minden eshetőséggel számolva a vény nélkül kapható szerekből is bőséges választékot tartanak otthon. A vényköteles favipiravirral előfordult, hogy egy-egy nap nem kaptak belőle a gyógyszertárak. Hirtelen kellett alkalmazkodni a kórházi igényekhez is: olyan mennyiségben igényeltek az intenzív ellátáshoz szükséges eszközöket és gyógyszereket, hogy időbe telt mindent összeszedni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyilvántartása szerint jelenleg 1347 gyógyszer számít hiánycikknek: egyesek gyártási vagy alapanyaggondok miatt, más termékek pedig a megnövekedett igények következtében...

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél