Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2020. március 04.
Kilencvenkét éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója – MTI, MÚSZ

 

Kilencvenkét éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója – MTI, MÚSZ

Hatalmas veszteség érte a magyar úszósportot: február 29-én délután örökre elaludt olimpiai bajnok legenda, Székely Éva. Csaknem egy hónappal 93. születésnapja előtt hagyott itt bennünket Helsinki olimpiai bajnoka – egy lenyűgöző életút ért most véget, 1952-ben lett olimpiai aranyérmes 200 méteres mellúszásban, majd ezüstérmes 1956-ban.

Az elsők között tanulta ki a pillangóúszás technikáját, amiért sokáig csak Pillangókisasszonyként emlegették, aki aztán edzőként is dolgozott, lányát, Gyarmati Andreát szintén az olimpiai dobogóig vezette.

Pályafutását 1960-ban fejezte be, nem teljesen önszántából. A római olimpia előtt férjével, a vízilabdázó Gyarmati Dezsővel választás elé állították: csak egyikük mehet az ötkarikás játékokra, nehogy disszidáljanak, korábban, 1957-1958-ban egy évet az Egyesült Államokban töltöttek. Végül Székely Éva maradt itthon, aki gyógyszerészi, majd a Testnevelési Főiskolán edzői diplomát szerzett, 1969-től mesteredző lett. Miközben a MÁV Kórházban gyógyszerészként dolgozott, a BVSC, majd az FTC úszószakosztályának utánpótlásedzője lett, illetve 1969-től 1976-ig a Testnevelési Főiskola Kutató Intézetének munkatársa is volt. 

Sok-sok csodálatos interjút adott, Sírni csak a győztesnek szabad című könyve kötelező olvasmány mindenkinek.

Az egyik utolsó, lebilincselő interjújával köszönünk el tőle:

“Volt ott egy úszómester, Csuhaj bácsi, engem is megpróbált tanítani szépen, szabályosan úszni, de nem boldogult. Volt nála egy rúd, a végén kötélhurok, abba kellett belebújni, és egy helyben gyakorolni a tempókat: has alá-széjjel-össze, de ez ellen fellázadtam, és nyivákoltam, hogy nem lógni akarok, hanem haladni! Ez aztán egész életemet is jellemezte egy kicsit. Sose lógni akartam, mindig haladni szerettem volna. Hogy mennyire sikerült? Ez más kérdés… De nekem az volt a sorsom, hogy ússzak. Nekem a víz volt a valódi közegem. Igazán jól, biztonságban csak ott, a medencében éreztem magamat. Csik Ferenc megjelenése is csak ezt erősítette meg bennem. Csak követtem a sors kijelölte utamat.”

(Magyar Úszó Szövetség, MTI)

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél