Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. szeptember 04.
Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

A Magyar Gyógyszerészi Kamara a gyógyszerszedési hatékonyság javítása érdekében elindította „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program”-ját.  A kezdeményezést a szeptember 4-i, a budapesti Róna Patikában az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által szervezett sajtótájékoztatón mutatta be prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és dr. Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója.

 

Dr. Hankó Zoltán köszöntő szavai után bemutatta a sajtótájékoztató részvevőit: prof. dr. Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárát, prof. dr. Andréka Pétert, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató főorvosát, dr. Kovács Gábort, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság leköszönő elnökét, az  Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosát, dr. Vájer Pétert, az ÁEEK alapellátási igazgatóját, a „Három generációval az egészségért” program vezetőjét, a program kidolgozásában a gyógyszerészet részéről meghatározó szerepet betöltő prof. dr. Szökő Éva MGYT elnököt és dr. Somogyi Orsolyát, a Semmelweis Egyetem adjunktusát.

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna PatikábanA kamarai elnök ezt követően örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszerellátás szempontjából újabb jó hírt tudnak megosztani. Mint mondta, az utóbbi időszak strukturális változásai után egyre inkább a szakmai kérdések kerülnek előtérbe. A beteg-együttműködés javítása érdekében fontos mérföldkőhöz érkeztek, egyre több szakmai társasággal működnek együtt annak érdekében, hogy felhívják a betegek figyelmét a helyes gyógyszerhasználatra.

Prof. dr. Horváth Ildikó hangsúlyozta, „az ember egészsége a legfontosabb akkor, amikor az egészség ügyéről van szó.  Az egészség megőrzésében, megerősítésében, a betegségek megelőzésében, és betegség esetén a minél előbbi gyógyulásban mindenkinek megvan a maga helye, szerepe”. A gyógyszerésztársadalom irányába az első szó a köszöneté – emelte ki, hiszen a gyógyszerészek azok, akik fenntartják a betegek biztonságos gyógyszerellátáshoz való jogát. Köszönet az MGYK-nak is, személy szerint dr. Hankó Zoltánnak, hogy évek óta azon vannak, hogy a patikákban a beteg-gyógyszerész találkozások ne olyan egyszerű események legyenek, amikor a beteg csupán vásárol valamit, hanem egészségügyi esemény, amikor a beteg számos információhoz juthat betegségével kapcsolatban. Köszönte a szakmai tudást, helytállást, amit a gyógyszerészek nyújtanak. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy az MGYK elkötelezett abban, hogy az emberek megértsék a helyes gyógyszerhasználat jelentőségét, amihez a most indult program komoly segítséget jelent.

 „Egy csónakban evezünk” – mondta prof. dr. Andréka Péter. Az, hogy már most együtt van itt mindenki – az egészségügyi felső vezetés, szakorvosok, gyógyszerészek, a média képviselői és betegek (utalt a háttérben a sajtótájékoztató alatt is folyó expediálásra) – jelzi, hogy egy csónakban evezünk egy közös ügy érdekében.Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában „A minél jobb adherenciáért csak úgy tudunk küzdeni, ha megértjük, ez egy közös ügy” – hangsúlyozta. Mint mondta, a szív- és érrendszeri betegek akut ellátása sokat fejlődött, jó eredményeik vannak, de hosszú távon nem ilyen jó a helyzet. Vajon miért? – tette fel a kérdést, majd a sztatinok szedésével kapcsolatban az adherencia fontosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Vájer Péter, a sztatinok expediálásához szükséges adherencia-fejlesztő patikai feladatok kidolgozásának felelőse a sztatinok fontos szerepéről beszélt az infarktus megelőzése szempontjából. Konkrét adatokat is megosztott a hallgatósággal: az infarktuson átesettek fele szedi a gyógyszert egy év után, és csupán a negyedük két év után. Ezért indítottak vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön: javítható-e ez a helyzet, és feltették azt a kérdést is, hogy megtesznek-e mindent a helyes gyógyszerhasználat érdekében. A válasz a megfelelő kommunikációban rejlik. Kitért a közös munka fontosságára, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy annak eredményeképpen csökkeni fog a szív- és érrendszeri halálozások száma.

Dr. Kovács Gábor a HUNGAROMED-en október 9-én bejelentésre kerülő, a COPD-s betegek jobb együttműködését célzó programról adott tájékoztatást. A gyógyszerészekkel való együttműködéssel reményei szerint eredményeket lehet majd elérni ezen a téren.

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna PatikábanEzt követően dr. Gaál Emese, a Róna Patika vezető gyógyszerésze, az összejövetel háziasszonya is szót kapott, aki hangsúlyozta, hogy ugyan korábban a szakma nem használta az adherencia kifejezést, de mindig is ebben a szellemben tevékenykedtek.

A sajtótájékoztatón megszólaló szakembereket egymás után felkérő kamarai elnök „összekötő” szövegeiből a sajtótájékoztató résztvevői megtudhatták, hogy

     – a Kamara, az MGYT, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Nemzeti Betegfórum és a Hungaropharma vezetői egy évvel ezelőtt kötöttek megállapodást a komplex gyógyszertári adherencia fejlesztő program előkészítésére, amelyhez később az ÁEEK alapellátási igazgatósága és a „Három generációval az egészségért” program vezetői is csatlakoztak;

     – az elmúlt egy évben három területen folyt komoly előkészítő munka. Dr. Somogyi Orsolya irányításával kidolgozásra került az „általános gyógyszerészi módszertan”, amelynek fókuszában a mit, miért, mennyit, mikor és miként kérdésekre adott adekvát válaszok kidolgozása állt. A munkában közel 200 gyógyszertár vett részt és a Hungaropharma jelentős segítséget nyújtott. (Ehhez kapcsolódott a Gyógyszerészi Hírlapban egy 10 részes sorozat – a szerk.);

     – a COPD területen dr. Kovács Gábor koordinációjával megtörtént a gyógyszerészek edukációja: egy éven át folyamatosan jelentek meg a továbbképző közlemények a Gyógyszerészetben és a Gyógyszerészi Hírlapban, és elindult a betegek tájékoztatása is, továbbá

     – „A sztatinok helyes alkalmazása” c. módszertani segédletet, minden gyógyszertár megkapta, miként a gyógyszerszedési tanácsokat összegző tételmondatokat tartalmazó, betegeknek átadandó szórólapok is 250 ezer példányban kerültek a gyógyszertárakban terítésre.

Végezetül dr. Hankó Zoltán bemutatta a gyógyszertárak számára kiküldött módszertani ajánlót és betegtájékoztatót, és kérte a részvevők, elsősorban a média munkatársainak a segítségét abban, hogy az információ minél több beteghez jusson el.

mgyk.gyh

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Dr. Hankó Zoltán

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Prof. Dr. Horváth Ildikó

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Prof. dr. Andréka Péter

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Dr. Vájer Péter

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Dr. Kovács Gábor

Komplex gyógyszertári beteg-együttműködési program indult – sajtótájékoztató a budapesti Róna Patikában

Dr. Gaál Emese

 

 

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA