Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 05.
Közleményben indokolta az új, megütközést keltő gyógyszerrendelési szabályokat az egészségügyi államtitkárság – MTI

Szerdán számos érintettben meghökkenést keltett, hogy a humántárca frissen publikált rendelete szerint az állandó terápiás  krónikus betegek esetében is megszűnik a negyedéves gyógyszerfelírás lehetősége. Ezentúl vagy havonta sorban ülnek az orvosnál, vagy legfeljebb három „időzített” receptet kaphatnak tőle, amivel aztán 30 naponként mehetnek a patikába.

Az államtitkárság közleménye azzal érvel, hogy évente több milliárd forint spórolható meg a rendelhető és kiváltható gyógyszermennyiség korlátozásával. De megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel, amelyet az orvosnak dokumentálni kell, több havi adagot is rendeljen egy vényen.

Mint a közleményben kifejtették: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása, vagy mellékhatások jelentkezése miatt időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át az orvos a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, amit végül nem használnak fel, hanem kidobják, amely nagyságrendileg évente több milliárd forint.

Így "a gyógyszerrendelésre és kiváltásra vonatkozó szabályozásváltozások célja a betegek gyógyszerköltségeinek csökkentése" - fogalmazott az államtitkárság. Ennek érdekében az új gyógyszerek felírásánál - melyeknél nagyobb a kockázata annak, hogy a váltásra szükség lehet – egyszerre maximum egyhavi felírás és gyógyszerkiváltás lehetséges.

Március elsejétől az egyes vényekre azt is rá kell vezetni, hogy milyen időponttól egyhavi ellátási időszakra vonatkozik ez a recept. A beteg ezt követően az adott ellátási időszakot megelőzően már egy héttel kiválthatja a gyógyszertárban az adott vényt. Így biztosítható az, ha a három hónapos időközben a beteg átállítására van szükség, s akkor nem lesznek a beteg otthonában párhuzamos készletek, illetve  ha az adott gyógyszer árát csökkentik, azt kedvezőbb áron kaphatja meg a beteg. Tehát az orvosnál fel lehet írni a 3 havi gyógyszert, de azokat 3 különböző recepten teheti meg, amelyek kiváltására havonta lesz lehetőség a gyógyszertárakban.

Mivel ez év elején számos, a gyógyszerellátást, -rendelést és -támogatást érintő változás történt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a GYEMSZI mind a lakosság, mind pedig a szakemberek részére hamarosan átfogó tájékoztató kampányt indít - tette hozzá az államtitkárság. 

A jelenlegi szabályozás még úgy szól: az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig.

MTI

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél