Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. szeptember 20.
Lakossági és szakmai ismeretterjesztő kampányt indít az MGYK

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT)  és a Semmelweis Egyetemmel közösen 2023. szeptember 20-án  a Kamara székházában sajtótájékoztatott tartott, amelynek témája a biztonságos gyógyszeralkalmazás erősítéséért induló lakossági és szakmai ismeretterjesztő kampány volt. Az erről készült MTI beszámoló az alábbiakban olvasható. A sajtótájékoztatóról, illetve a kampányról készített rádió- és tv-interjúkat, videókat a későbbiekben tesszük közzé.

" Budapest, 2023. szeptember 20., szerda (MTI) - A biztonságos gyógyszeralkalmazás erősítéséért lakossági és szakmai ismeretterjesztő kampányt indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal (MGYT) és a Semmelweis Egyetemmel közösen.

Hankó Zoltán, a köztestület elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban lehet a legtöbbet tenni a gyógyszerhasználat kockázatainak minimalizálása érdekében. 

Felidézte, hogy a gyógyszerbiztonság és a betegegyüttműködés javítása érdekében korábban már születettek jogszabályok és módszertani irányelvek, utóbbiak kiszélesítését azonban a koronavírus-járvány meghiúsította.

A most útjára indított úgynevezett SZEBB-protokoll célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegegyüttműködés erősítésével és fejlesztésével - ismertette. Használata módszertani segítséget nyújt a különböző gyógyszerelési problémák feltárásában és megoldásában. 

Hankó Zoltán kitért arra, hogy felmérések szerint a gyógyszerek nem megfelelő használatából adódó többletköltségek éves nagyságrendje uniós szinten eléri 80 milliárd eurót, és a kórházi beutalások több mint 5 százalékáért szintén a hibás gyógyszeralkalmazás felelős. 

Somogyi Orsolya, a kamara országos titkára, a szakmai program koordinátora arról beszélt, hogy a gyógyszerhasználat növekedésével egyre gyakoribbak a gyógyszerelési hibák. Kitért egy 78 gyógyszerész bevonásával végzett vizsgálatra, amelyben hat hónap alatt 755 olyan beteg vett részt, akik öt vagy annál több receptköteles készítményt szedtek.

A vizsgálatban - amely már a SZEBB-protokollal készült - 984 gyógyszerelési problémát tártak fel, ezek három százaléka indokolatlan gyógyszerhasználat, 3,6 százaléka nem megfelelő gyógyszerválasztás volt, az interakciós kockázat, tehát a párhuzamosan szedett készítmények közötti nemkívánatos mellékhatás a feltárt esetek 54 százalékára volt igaz. Az adatok alátámasztják, hogy a patikákban a gyógyszerészek a gyógyszerelési problémák jelentős részét fel tudják deríteni, ezzel komoly egészségkockázatokat megelőzni - tette hozzá.

A sajtóanyag szerint a SZEBB-program módszertani alapjait összegző kiadványt 2300 gyógyszertár kapja meg, ezzel egy időben elindul a lakossági ismeretterjesztő kampány is.

Szökő Éva, az MGYT elnöke kiemelte, elkötelezettek a gyógyszerészek munkáját segítő irányelvek kidolgozásában, a SZEBB-program a gyógyszertárakban folyó gyógyszerbiztonsági ellenőrzést segíti strukturáltabb formában.

bed bzt
MTI 2023. szeptember 20., szerda 15:05 "

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél