Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2013. március 29.
Marokszámra fogy a gyógyszer - Haiman Éva - 2013. 03. 29. (1,8. oldal) - Világgazdaság

ÁRVÁLTOZÁS Az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pácienseiknek a legaktívabb gyógyszerrendelő orvosok, míg a legnagyobb gyógyszerfogyasztók nyolcszor annyi orvosságot szednek be, mint a többség. Volt olyan orvos, aki egymaga majdnem százezer doboz gyógy-szert írt fel, és olyan beteg is, aki 377 doboz orvosságot váltott ki 2012ben. A Világgazdaság annak apropóján kérdezett rá a gyógyszerfogyasztásra, hogy áprilisban két éven belül immár kilencedszer változnak a gyógyszerárak. A tb-kiadások lefaragásában egyébként csak az egyik tényező az árcsökkentés.

Gyógyszert marokszámra 

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS - Áprilistól újabb árcsökkenés jön

Az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek a legaktívabb gyógyszer-rendelő orvosok, míg a legnagyobb fogyasztók nyolcszor annyi orvosságot szednek be, mint a többség. A Világgazdaság annak apropóján kérdezett rá a gyógyszerfogyasztásra, hogy áprilisban két éven belül immár kilencedszer változnak a gyógyszerárak.

Több mint hétszáz patikaszer ára csökken áprilistól átlagosan 14,2 százalékkal. A gyógyszerki-adások jelentős lefaragását is megcélzó Széll Kálmán-terv 2011-es meghirdetése óta, vagyis két éven belül ez már a kilencedik árváltozás. Ami a biztosító kiadásai szempontjából döntően kedvező irányú, hiszen a gyártókat folyamatos árcsökkentésre kényszerítve időről-időre lejjebb tudják a támogatás alapjául szolgáló árakat. Ezzel sikerült elérni, hogy miközben 2011-ben még csaknem 15 százalékkal nőttek, tavaly már 9,4 százalékkal kevesebbet, összesen 159 milliárd forintot fizettek a betegek a tb-támogatott orvosságokért.

Mindeközben a tb-támogatások alakulását szintén jelentős mértékben befolyásoló gyógyszer-rendelés és ezen keresztül a felhasználás alakulására a tb-nek egyelőre nincs sok hatása.

Az, hogy az orvosok kevesebb gyógyszert írjanak fel, régi törekvés. Évekkel ezelőtt már komoly szankciókat – kötelező továbbképzést, a vényírási jog megvonását – is kilátásba helyeztek azokkal szemben, akik az átlagosnál lényegesen több gyógyszert rendelnek. Ám végül az ösztönzés eszköze mellett maradtak, így jelenleg az egészségbiztosító „juttatásban részesítheti” azokat, akik „szakmailag megfelelő, a beteg és a biztosító számára egyaránt kedvező termékeket” rendelnek.

Hogy ők mennyien vannak, nem tudni, azt azonban igen, hogy a legaktívabb gyógyszerrendelők az átlagmennyiség több mint tizenhatszorosát írják fel pacienseiknek. Az Országos Egészség-biztosítási Pénztártól kapott adatokból kiderül: míg egy orvos átlagosan 4104 doboz gyógyszert írt fel 2012ben, a top 25 doktor csaknem 68 ezer, összesen több mint másfél millió doboz orvosságot rendelt betegeinek. A „leg” egymagában majdnem százezer doboz patikaszer beszedését írta elő pácienseinek. A legtöbb a népbetegségek kezelésére – vércukorszintre, magas vérnyomásra, véralvadásra – ható patikaszerekből fogy.

Az nem derül ki az OEP tájékoztatásából, hogy közöttük van-e a top-gyógyszerfogyasztókból, azokból, akik az egy páciensre jutó átlagos 25 doboz orvossággal szemben 207 doboz gyógyszert váltottak ki tavaly. Sőt, volt olyan, aki 377 doboz orvosságot váltott ki 2012-ben. „A napi tíz doboz gyógyszer tényleg szörnyű soknak tűnik” – mondja Komáromi Zoltán háziorvos. A volt országos szakfelügyelő főorvos szerint azonban csak a konkrét esetek szakmai felülvizsgálata adhatna választ arra, miért rendeltek az érintett doktorok ennyi gyógyszert, és vajon beszedték-e a topfogyasztók a kiváltott orvosságokat. 

 

Áprilistól a patikusok is informálódhatnak 

NEMZETKÖZI FELMÉRÉSEK szerint a gyógyszerek legalább felét nem megfelelően alkalmaz-zák, ezért azok hatástalanok. Mivel naponta 650 ezer beteg–gyógyszerész találkozás történik, a patikusoknak óriási szerepük lehet a páciensek tájékoztatásában, a helytelen gyógyszerelés, vagy az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből fakadó következmények elkerülésében. Ezzel indokolták a jogszabályalkotók, hogy a jövő hónaptól – ha csak a páciens nem tiltakozik ellene – a gyógyszerész is megtudhatja, milyen támogatott gyógyszereket szed.

A patikus nem kaphat információt a mentális és viselkedészavarokra, valamint a szexuális úton terjedő betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről, a nem támogatott vényköteles és a vénynélküli orvosságokról sem.

Haiman Éva

2013. 03. 29. (1,8. oldal)
Világgazdaság

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél