Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 21.
Hamis fogyasztószerekre figyelmeztet a WHO - kedvez a feketepiacnak a gyógyszerhiány - vg.hu
»
2024. 06. 20.
Emberarcú Egészségért díj: keresik a magyar egészségügy hőseit - medicalonline.hu
»
2024. 06. 20.
Sokféle gyógyszert találtak a Balatonban, az epilepszia és a depresszió elleni szerekből van a legtöbb - hvg.hu
»
2024. 06. 19.
Új gyógyszerüzem Debrecenben - figyelő.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Megjelent az egészségügyi salátatörvény - NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG - (Közlemény!)
2011. december 14.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

 

Megjelent az egészségügyi salátatörvény

A Magyar Közlöny mai számában megjelent az „egészségügyi salátatörvény”. A módosítások érintik az egészségügyi rendszer strukturális átalakítását , a transzplantáció kérdését és a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, a gyógyszerellátást, továbbá hatékony lépések történnek az úgynevezett „dizájner drogok” használatának visszaszorítására is.


Stuktúraátalakítás 

2012. január 1-jétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, vagyis a  fekvő-, integrált járó-, és önálló járóbeteg-szakellátás biztosítása. 2012. május 1-jével pedig a korábbi súlyponti szisztéma helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Ennek érdekében 2012. május 1-jéig a fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokat és az azokhoz tartozó ellátási területeket, 2012. december 31-éig pedig a járóbeteg-szakellátási kapacitásokat és az ahhoz kapcsolódó ellátási területeket is fel kell osztani a térségi határok figyelembevételével. A struktúraátalakításhoz kapcsolódóan átalakul a beutalási rend is - az elfogadott törvény a betegek számára biztosítja a térségen belüli szolgáltató-választás lehetőségét. Mivel az egészségügyi szakellátási kapacitástervezés és a betegút-szervezés alapja az egészségügyi térség lesz, térségi várólisták jönnek létre. A szolgáltatóknak ugyanakkor lehetőségük lesz a nem térségi várólista alapján igénybe vehető ellátások ütemezésére intézményi előjegyzést vezetni. A kettő közötti koordinációt az országos várólista nyilvántartás biztosítja.

 

Praxisjog

Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény módosításával megújul a praxisjog intézménye. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az önkormányzat és a háziorvos közti partnerség erősítésére törekszik az alapellátás biztosítása során anélkül, hogy bármelyik fél kiszolgáltatottá válna. A háziorvosi rendszer humánerőforrás krízisét kiküszöbölendő a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek ezért segítséget nyújt a praxiskezelő létrehozásával.

 

Újabb lépések a gyógyszertámogatási rendszer átalakításában

Következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata. Az új rendelkezésekkel –  azon túl, hogy továbbra is biztosított a térben és időben folyamatos gyógyszerellátás –, olyan ösztönzők és szolgáltatások épülnek be a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez, javuljon a gyógyszerbiztonság és a betegek tájékozottsága. Az eredményalapú támogatás bevezetésével lehetővé válik, hogyha egy adott készítmény speciális klinikai vizsgálatokban garantált hatása a mindennapi gyógyítás során nem valósul meg, a gyártó a szerződésben foglalt kockázatvállalása alapján az államnak visszafizesse a kapott támogatás egy részét. Ehhez kapcsolódik a betegségregiszterek kialakítása, amely az eredményesség mérése mellett a szakmai protokollok kialakításához is segítséget nyújt.
Az informatikai fejlesztések előrehaladásával már 2012-ben elkezdhető az e-recept bevezetése, amely a betegnek, az orvosnak, a gyógyszerésznek és az egészségbiztosítónak is jelentős adminisztrációs tehercsökkenést jelent. Az új szabályok hatékony alkalmazása azonban nem képzelhető el az érintettek együttműködése, tényleges ösztönzése nélkül. Gyógyszerészek esetében kiemelendő a preferált legkedvezőbb áru generikus gyógyszerek kiadásának ösztönzése, amivel csökkenthetők a betegterhek. A vidéki, egy adott település gyógyszerellátását egyedül biztosító kisforgalmú gyógyszertárak részére jövőre nagyobb forrás áll majd rendelkezésre az egyéb gyógyszertárak szolidaritási díj befizetéséből, valamint az újra biztosított költségvetési forrásból.  A betegek számára egyszerűbbé válik a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos előzetes tájékozódás azáltal, hogy az eszközökre vonatkozó leírást, használati útmutatót elolvashatják a gyógyászati segédeszköz szaküzletekben, valamint a gyártók, forgalmazók és az OEP honlapján található eszközkatalógusban.

 

A „dizájner drogok”

A „dizájner drogok” fogyasztásának visszaszorítása érdekében 9 új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. A bűnüldöző szervek közelmúltbeli hazai lefoglalásai ugyanis azt mutatják, hogy drasztikusan terjed ezeknek a szereknek a használata. A megfelelő törvény és végrehajtási rendeletek módosításával gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása is.

 

Transzplantáció

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelt célja a jogszerű, biztonságos, átlátható, megfelelően finanszírozott, szakmailag megalapozott hazai transzplantációs tevékenység megteremtése és biztosítása. A transzplantáció a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek számára nemcsak a túlélés esélyét növeli, hanem életminőségbeli változást is jelent. Az Eurotransplant International Foundation szervezetével való előzetes együttműködési megállapodás megkötése egyrészt minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, másrészt a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez, hiszen a 10 milliós lélekszámú lakosság helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort számukra.

 

Korszerűbb járványügyi szabályozás 

Az ÁNTSZ jelentős fejlesztési forrásból történő informatikai fejlesztése lehetővé teszi a járványügyi surveillance (felügyelet) korszerűsítését, továbbá azt, hogy a vállalkozások a kémiai anyagok bejelentésével kapcsolatos feladataiknak elektronikus úton tudjanak eleget tenni. A rendszer támogatja a sürgősségi ellátás feladatait, továbbá képessé teszi az ÁNTSZ-t és rajta keresztül más kormányzati szerveket is arra, hogy az ország az uniós kötelezettségeinknek ezen a téren is eleget tudjon tenni, illetve részt vegyen a nemzetközi hálózati munkában.

 

Kiszélesített jogosultsági kör a terhességi gyermekágyi segélyre

A „salátatörvény” rendelkezik arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

 

2011. december 14.

 

Módosulnak a gyógyszerellátás szabályai - MGYK
(Az mgyk.hu-n 2011. 12.07-én megjelent tájékoztató anyag az alábbi linken elérhető!)

Mint ismeretes, december 5-én este az Országgyűlés megszavazta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/4857. sz. törvényjavaslatot. A több mint 160 paragrafusból álló új jogszabály számos törvényt módosít és jó néhány olyan passzusa is van, amelyek a lakossági gyógyszerellátás struktúráját és működési feltételeit szabályozza. Ezek közül – a teljesség igénye nélkül – a legfontosabbakat a következőkben ismertetjük.
Kapcsold oldalak:
Takács Péter előadása az egészségügy átalakításáról - hirlevel.egov.hu
Orbán Viktor: Világossá tettük, hogy az egészségügy nem üzlet - mno.hu
Jelentős átalakulás előtt áll az egészségügyi rendszer - Jobbágyi Zsófia - Magyar Hírlap
Államtitkár tervez, kormány végez - medicalonline.hu
Több mint 10 milliárd forint plusz támogatást kapnak az egészségügyi szolgáltatók - kormany.hu
« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 21 pntek