Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 22.
Megnézheted magad! – interaktív népegészégügyi kampányt indít a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Közlemény

Megnézheted magad! – interaktív népegészégügyi kampányt indít a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága

Gondolkoztál már azon, mit okoz a cukor, a zsír, vagy a só, amit naponta elfogyasztasz?
Most megnézheted magad!

Kattints a www.iwiw.hu/megnezhetedmagad oldalra! Töltsd ki a tesztet, és változtass már ma!

Nagy Anna kormányszóvivő és Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár ma kormányszóvivői tájékoztató keretében indította útjára a “Megnézheted magad!” népegészségügyi kampányt, amelynek célja az egészség megőrzése, valamint az egészségtudatosság ösztönzése.

Szócska Miklós a tájékoztatón hangsúlyozta: ma Magyarországon népegészségügyi katasztrófahelyzet van, és keveset beszélünk arról, hogy a polgárok saját maguk tehetnek az egészségükért. A kezdeményezéssel tükröt szeretnénk tartani eléjük, üzenve azt, hogy rajtuk is múlik az egészségügy és a saját egészségük megmentése. Első lépésként tehát szembesíteni szeretnénk a lakosságot azzal, hogy a helytelen életmódjuknak milyen súlyos következményei lehetnek. Ezzel párhuzamosan rendbe tesszük a népegészségügyi intézményeket és húsvét utánra pedig a szűrőprogramokkal kapcsolatosan kívánunk intézkedéseket bejelenteni.

Szócska Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhnyak rák és az emlőrák terén az ország átszűrtsége hihetetlenül alacsony. A rizikófaktorba esők méhnyak rák átszűrtsége átlagosan alig éri el az 5 %-ot, az emlőrák tekintetében ez az arány 30-40 %. Míg Finnországban egy évben 5 nő hal meg méhnyak rákban, addig Magyarországon több mint 400 nő esik áldozatul egy olyan betegségnek, amit szűréssel meg lehetne előzni.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos, vagy elhízott, amely idős korra a nőknél 83 %-ra, míg a férfiaknál 76 %-ra nő. Az Uniós tagállamok között a nők elhízása esetén az első helyen állunk. A morbiditási és mortalitási statisztikák élén a táplálkozással összefüggő kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedések állnak. A magas vérnyomás ma 2,5 millió embert érint hazánkban. A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmaddal, a daganatos megbetegedések aránya pedig 30 %-al csökkenthető lenne. A lakosság egészségi állapotának javulásához, a születéskor várható élettartam növeléséhez elengedhetetlen a táplálkozásban jelen lévő rizikótényezők csökkentése.

Az Államtitkárság a mostani kezdeményezéssel az egészségtudatos táplálkozás fontosságára, a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A kampány arcai a kereskedelmi csatornák ismert személyiségei, a program partnere pedig az origo.hu és az iwiw közösségi oldal. Az iwiw.hu/megnezhetedmagad aloldalon regisztráltak fotót tölthetnek fel magukról, és a tesztet kitöltve szembesülhetnek saját arcukkal, amint az a helytelen táplálkozás hatására eltorzul, felpuffad. Az ágazat a kezdeményezéssel bízik abban, hogy a látogatókat ez kellően ösztönzi majd arra, hogy változtassanak eddigi életmódjukon.

Az országos lefedettségű kereskedelmi csatornák mellett eddig már 30 vidéki tv és 26 rádió is jelezte, hogy ingyenesen sugározná az első interaktív népegészségügyi kampány spotját.

2011. február 22.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél