Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2020. május 15.
Megúszhatják a patikák a kereskedelmi különadót - Világgazdaság

Világgazdaság - 2020.05.15. (1,2. oldal)

Koncsek Rita: Megúszhatják a patikák a kereskedelmi különadót 

Megúszhatják a patikák a kereskedelmi különadót - Világgazdaság

 

 

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével, Hankó Zoltánnal egyeztetett a kérdésben.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt javasolja a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak, hogy a gyógyszertárak esetében tekintsenek el a kiskereskedelmi különadó megfizetésétől. Az államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamarának címzett válaszlevelében azt írta: érhető, hogy a rendelkezés ellenérzést váltott ki a gyógyszertárakat működtető vállalkozások körében. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, a „kiskeradó” körülbelül a patikák felét érintheti.

 

Megúszhatják a patikák a kereskedelmi különadót - Világgazdaság

Megúszhatják a patikák a különadót

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak, hogy a gyógyszertárak esetében tekintsenek el a különadó megfizetésétől – válaszolta levélben Horváth Ildikó, a tárca egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Gyógyszerészi Kamarának (MGYK). A szakpolitikus ebben azt írta, érhető, hogy a rendelkezés a gyógyszertárakat működtető vállalkozások esetében ellenérzést váltott ki, mivel a patikák a koronavírus-járvány idején is a lakosság szolgálatában, a betegek érdekében, súlyos többletterheket vállalva végezték munkájukat.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke tegnap találkozott személyesen Horváth Ildikóval. Az egyeztetés után a Világgazdaságnak elmondta, a kiskereskedelmi különadó a patikák körülbelül felét érinti. Az adóalap minimuma 500 millió forint, efelett sávosan a patikáknak is fizetniük kell: 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék az adó. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy döntés még nem született a mentesség témájában. Az MGYK elnöke kiemelte, hogy a parlament előtt van a teher szabályozásáról szóló törvénytervezet, amelyben az olvasható, hogy figyelembe kell venni a jogalanyok teherviselő képességét. A kamara elnöke úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a patikák kikerülnek a kiskereskedelmi különadó törvényének hatálya alól. A patikákra kivetett különadó legjobban a hálózatban működőket sújthatja, ugyanis kapcsolt vállalkozások esetében a cégek nettó árbevételét össze kell adni, és az így számított adómértéket az egyes vállalkozások nettó árbevételének arányában kell megfizetni.

A megbeszélés egyik napirendi pontja a patikák gazdasági helyzete volt, erről egyeztetés kezdődik a tárca és a kamara között. Hankó Zoltán elmondása szerint a kamara három problémakört vetett fel. Az egyik a vidéki, kis forgalmú gyógyszertárak helyzete, a másik az árrésstruktúra hibái, a harmadik pedig a patikákban dolgozók bére, amely nem éri el még a nemzetgazdasági átlagbért sem, és nem igazodik a humán egészségügyi szféra jövedelmi szintjéhez.

A hazai patikák forgalma márciusban a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt: mintegy 60 milliárd forint értékben váltottak ki támogatott, vényköteles gyógyszereket a betegek, míg az elmúlt másfél évben a havi átlagos forgalom 45 milliárd forint körül mozgott. A márciusi forgalom 30,5 százalékkal haladja meg a februárit – derül ki a Benu Magyarország Zrt. és a Hiflylabs Zrt. kutatásából, amelyet lapunk elsőként ismertetett. Az MGYK adatai szerint a patikák 2018-ban 672,5 milliárd forint belföldi forgalmat bonyolítottak le, egy évvel korábban 671 milliárd forintot hagytak a gyógyszertárban a betegek.

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél