Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 13.
Mellékhatás - echotv.hu - 2011.09.12.

A témát feldolgozó összeállítás az echotv.hu oldalon érhetó el!

EchoTV - Híradó - 2011. szeptember 12.

Sajátos és könnyen kivitelezhető eljárással egyszer és mindenkorra elejét vennék az olcsóbbá váló készítmények átmeneti hiányának a gyógyszerészek. A gyógyszertárak ugyanis a finisben igyekeznek megszabadulni a majdan csökkentett árú készleteiktől, hogy ne érje őket veszteség. Új áron azonban elvileg csak a bevezetés időpontjától rendelhettek a nagykereskedőktől.

Közel 600 gyógyszer lesz olcsóbb októbertől. Ami a betegeknek jó hír, a patikusoknak keserű pirula.

Götze Endréné (vezető belvárosi gyógyszertár): A gyógyszertár számára ez azt jelenti, hogy a készleten lévő, régi áron megvásárolt gyógyszerek értéke október elsején csökken. Érthető, hogy a gyógyszertárak a mai gazdasági helyzetben minimálisra csökkentik azokból a gyógyszerekből a készletet, aminek az ára csökkenni fog.

Ennek sokszor átmeneti hiány volt a következménye. A mellékhatás kivédésére dolgozott ki javaslatot a gyógyszerészi kamara. Eszerint már a változás előtt egy héttel csökkentett áron rendelhetnének a patikák. Az elgondolásnak egyelőre pozitív a visszhangja.

Feller Attila (elnök gyógyszer-nagykereskedők): Így az árváltozás előbbre tolódik és a gyógyszer-gyártók korábban adják alacsonyabb áron a termékeiket, viszont a gazdasági,  és az anyagi haszna mellett, vagy anyagi veszteség mellett mindig számolni kell azzal is, hogy ezen időszakban jelentkeznek-e ellátási problémák, gyógyszerellátás biztonsági problémák, illetve adott esetben a betegeket átállítják-e egy másik készítményre adott készítmény hiánya esetén.

Hiszen, ha a beteg másik gyógyszerre áll át, akkor a gyártó elveszíti a piacát, az pedig a legnagyobb ráfizetés. Hankó Zoltán ezért állítja: a változásokkal mindenki jól jár.

Hankó Zoltán (alelnök Magyar Gyógyszerészi Kamara): jó a betegnek, mert folyamatos lesz a gyógyszerellátása, jó az OEP-nek, mert nem kell félni attól, hogy felvásárlás lesz, jó a gyógyszertárnak, mert mérsékelni lehet az átállásnak a veszteségét, és jó a gyógyszergyárnak is, mert a csökkentett árú gyógyszerével gyakorlatilag az új árak megjelenésének a kezdő pillanatában már az összes gyógyszertárat fölkészletezte. A kamara alelnöke hozzátette: szeretnék intézményesíteni a megoldást, hogy a jövőben se okozzon fennakadást a váltás.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél