12 ország írta alá a Medicrime Egyezményt - HENT hírlevél


Múlt pénteken Moszkvában megnyitották aláírásra az Európa Tanács gyógyszerek és egészségügyi termékek hamisítása ellen kidolgozott nemzetközi egyezményét, amelyhez tucatnyi állam csatlakozott. A Medicrime Egyezmény a büntetőjog eszközeivel is üldözhetővé teszi a hamis gyógyszerekkel és egészségügyi termékekkel kapcsolatos gyártási és forgalmazási cselekményeket.

Az aláírási ceremóniára az orosz külügyminisztérium Szpiridonovka utcai fogadóépületében került sor, a házigazda egészségügyi és szociális fejlesztésért felelős miniszter, Tatjana Golikova jelenlétében. A rendezvényen 12 állam, Ausztria, Ciprus, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Izrael, Olaszország, Oroszország, Portugália, Svájc és Ukrajna csatlakozott az egyezményhez. Az Európa Tanács közleményében a további európai és Európán kívüli országokat mielőbbi csatlakozásra hívta fel.
- E dokumentum aláírása lezárja azt az öt éves folyamatot, amely azzal kezdődött, hogy Oroszország, a Tanács aktuális elnökeként javaslatot tett egy ilyen megállapodás kidolgozására – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. – Az egyezmény legfontosabb célja, hogy megvédje az embereket a gyenge minőségű készítmények veszélyeitől. Konkrét és gyakorlatias lépéseket tesz a legfontosabb emberi jog, az élethez való jog védelméért – mutatott rá, egyben nagyon jelentős mozzanatnak nevezte, hogy a megállapodást nem ET-tag országok is magukévá tehetik.
Tatjana Golikova szerint a dokumentum moszkvai aláírása elismerés az Európa Tanács részéről, az egyezmény kidolgozásának Oroszországban végzett munkáját is elismeri vele a szervezet. - Remélem, hogy azok az országok, amelyek aláírják az egyezményt, minden szükséges lépést megtesznek, hogy saját belső eljárási folyamataik által ratifikálják is azt a lehető legrövidebb időn belül – adott hangot várakozásainak.

HENT hírlevél