A betegek isszák meg a rengeteg gyógyszer levét - Békés Megyei Hírlap


Egyre gyakrabban hangzik el a patikában, hogy a kért gyógyszerből vagy gyógyhatású készítményből nincs, vagy csak egy dobozt tudnak adni.

Olyan sokfajta készítményt forgalmaznak, hogy nem tudnak mindent raktározni

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke elmondta, annyira széles már a paletta, hogy képtelenség mindenből nagy mennyiséget tartani. Régebben valóban megoldható volt, hogy akár több hónapra való készletet halmozzanak fel. Ráadásul tudták, hogy hamarosan elfogy, hiszen például vérnyomáscsökkentőből nem számtalan változatot forgalmaztak, mint most, mindenki azt az egy-egy fajtát szedte, ami volt.

- Ahhoz, hogy minden igényt kiszolgáljunk, több tízmilliós készletet kellene tartani egy ilyen kis patikában is, mint amilyen az enyém Kevermesen - mondta dr. Czirok Gyula gyógyszerész. Hozzátette, azért sem érdemes hatalmas raktár készletet tartani, mert a nagykereskedő nem veszi vissza tőlük a felesleget. Minden hónaptan előfordul, hogy jó néhány doboz a veszélyeshulladék gyűjtőben végzi, mert lejárt a szavatossága. Ez anyagi veszteséget jelent a patikának. Az sem ritka, hogy amikor a beteg megtudja, mennyibe kerül a gyógyszere, megköszöni, és nem kéri. A nagyobb városokban, ahol sok a patika, a beteg átsétálhat egy másikba kiváltani a receptjét. Kisebb településeken, ahol jó, ha egy üzlet van, ez szóba sem jön. A sok üzlet sem kedvez mindenkinek. A gyógyszerészi kamara szerint egymás után nyitnak a patikák, de sokszor nem nyújtanak megfelelő szolgáltatást. Nem mindenhol foglalkoznak például helyben gyógyszerkészítéssel. A versengés miatt azok a patikák, amelyek nem tömörülnek láncba, például a családi patikák, eladósodnak.

Ausztráliában nem váltanak ki azonnal receptet.

MINDEN ORSZÁGBAN máshogy váltják ki a gyógyszert. Melczer Mária Ágnes lapunknak rámutatott Ausztráliában már évtizedekkel ezelőtt sem tartottak az alapkészítményeken kívül mást a patikákban. A beteg leadta a receptjég és néhány nap múlva jelentkezett a nevére összekészített csomagért Magyarországon ez még elképzelhetetlen, igaz, a páciensek nem haragszanak meg azért, ha vissza kell menniük a raktárról megrendelt készítményért.