Díjaztak, majd kirúgtak az OEP-től


Visszavonták a megbízatását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi vezetőinek, de az okairól nem árulnak el részleteket - számol be a Magyar Nemzet.

A lap tudomása szerint, az áll a vezetők távozásának hátterében, hogy több intézkedés is kiváltotta a gyógyszergyártók vagy orvosok tiltakozását. Ezek közé tartozik például az, hogy 181 doktort továbbképzésre köteleztek, amiért nem a legolcsóbb gyógyszert írták fel betegeiknek.

A távozó gyógyszerügyi főosztályvezető, Molnár Márk korábban Batthyány-Strattman-díjat kapott Horváth Ágnes, egykori egészségügyi minisztertől. Akkor több évtizedes kiemelkedő szakmai munkája miatt díjazták, pedig akkor még csak a huszas éveiben járt. Ezt a megjegyzést a tárca később törölte.

A Népszabadság úgy tudja, az egészségügyi reform legsikeresebb elemét, a gyógyszerpiac megrendszabályozását koncepciózusan alakító szakember hivatalosan február végén távozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól több munkatársával, a gyakorlatban márciusban még segítik az egészségbiztosítóban utódaik munkáját.

Molnár Márk a távozását maga kezdeményezte, mert egyre több általa javasolt, a gyógyszerköltségek ésszerűsítését szolgáló javaslat nem kapott szabadutat. Információink szerint négy helyetteséből kettő valamint egy osztályvezető is jelezte: Molnár Márkkal tart, azaz távoznak az OEP gyógyszerügyi főosztályáról. Molnár Márk a Corvinus Egyetem kutató szakembereként érkezett a hivatalba 2006-ban, várhatóan munkáját ott folytatja.

Lapunk érdeklődésére az OEP sajtóosztály a főosztályvezető távozásával közölte: „Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója 2010. február 1-jével visszavonta az Ártámogatási Főosztály két vezetőjének, dr. Molnár Márk és Dankó Dávid vezetői megbízását. A számukra felajánlott munkakört nem fogadták el, így köztisztviselői jogviszonyuk megszűnik. A két volt vezetőt a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény (Ktv.) alapján két hónap felmentési idő illeti meg. Végkielégítésben a törvény alapján kizárólag dr. Molnár Márk részesül, melynek összege egy havi illetményének felel meg. A felmentéssel egy időben megkezdődött a feladatok átadása, átvétele. A kormány által meghirdetett moratórium alapján új vezető kinevezésére nem kerül sor, a megbízott vezető személyéről az átadás-átvételt követően dönt az OEP főigazgatója."