Gyógyszerészek: abszurd ötlet az automata


A köztestület a rendelkezés megsemmisítését kéri.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke elmondta, egy 2007-es egészségügyi miniszteri rendelet tette először lehetővé a gyógyszerautomaták üzemeltetését, azzal a megkötéssel, hogy csak olyan készítmény forgalmazható, amely beletartozik a patikán kívül árusítható termékek körébe. Ezt a rendelkezést egészítették ki tavaly azzal, hogy automatákat gyógyszertárak is üzemeltethetnek idén januártól.

A kamara szerint a szóban forgó rendelkezés "több sebből vérzik". Véleményük szerint egyrészt aggályos, hogy az automaták nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak, ugyanis az árusítás ezekből a szerkezetekből úgynevezett szabadpolcos forgalmazást jelentene.

Kifogásolható azért is - vélekedett az elnök -, mert nem lehet kizárni, hogy ilyen vásárláskor 14 éves kor alatti gyerek jusson gyógyszerhez, márpedig a hatályos törvény tiltja bármiféle gyógyszer kiszolgáltatását 14 éves kor alatt, függetlenül a készítmény megvásárlásának helyétől és vénykötelességétől.

Továbbá a vitatott rendelkezés nem szab semmiféle műszaki, technikai paramétert az automatákra, valamint nem rögzíti a gyógyszerek tárolásának körülményeit, illetve megoldhatatlannak látszik az automaták tartalmának ellenőrzése is.

A kamara jogásza elmondta azt is, hogy a kamara véleménye szerint a rendelkezés megalkotására a miniszternek nem volt törvényi felhatalmazása.

Horváth Tamás közölte, tavaly "modellkísérletként" 3-4 gyógyszerautomata üzemelt az országban.

A kamara álláspontja szerint az értelmetlen és abszurd rendelkezés "mögött" befektetői érdekek húzódnak.