Még nem késő felvenni a H1N1 elleni vakcinát - Magyar Hírlap


Nyugat-Dunántúlon hamarosan probléma adódhat, Zala és Baranya megyében pedig napok múlva akár teljes vakcinahiány is felléphet - nyilatkozta Horváth Tamás.

Huszonkilenc oltóközpont kezdi meg ma működését, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgátat (ÁNTSZ) mintegy ötszáz adag védőanyagot szállít ki az egyes helyekre - közölte a hatóság tegnapi sajtótájékoztatóján. A jövő hét végére az új típusú vírus elleni oltásra kijelölt helyszínek száma országosan eléri a kétszázat. A védelemért háromezer forintot kell fizetni, ebből ezerkilencszázharminc forint a vakcina ára, és a kijelölt létesítményeknek a pénzzel el kell számolniuk. A központokat reggel nyolc és este nyolc között lehet felkeresni. Az egyik tatabányai centrumban a tizennyolc évnél fiatalabbakat és a várandós nőket ingyen oltják, itt van elegendő oltószer.

"Egyelőre az országban máshol sem fogyott ki a készlet, Horváth Tamás, a gyógyszerészi kamara elnöke szerint azonban a Nyugat-Dunántúlon hamarosan probléma adódhat. Zala és Baranya megyében napok múlva akár teljes vakcinahiány is felléphet" - mondta tegnap lapunknak Horváth. Információi szerint például az utóbbi régióba már napok óta nem szállítottak oltóanyagot.

Több száz fedél nélkül élő ember már megkapta a védőoltást a H1N1vírus ellen. Az ÁNTSZ sajtóosztályán lapunkat arról tájékoztatták, hogy a hajléktalanok felkutatása nem az ő hatáskörükbe tartozik, ugyanakkor tény, hogy ezek az emberek ingyenes védőoltásra jogosultak, mivel az egyik fő rizikócsoportba tartoznak. Arra a kérdésünkre nem tudtak választ adni, hogy a szerdán kihirdetett járvány idején miért nem osztanak szét a lakosság körében védőmaszkokat. A védelmet kérők egészséges emberek, a lázas betegek ilyenkor általában nem érintkeznek az egészségesekkel. A tisztiorvosi szolgálat munkatársa szerint még mindig érdemes beoltatni magunkat, és ezt igazolja a számos kijelölt központ, amelyeknek a száma várhatóan gyarapszik. Az új vírus elleni vakcina raktározásával és nagykereskedelmével megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél még nem tudják, hogy mekkora bevétel várható az eladásokból, cáfolták ugyanakkor Kupper András fideszes képviselő állítását, miszerint az intézet ezzel egymilliárd forintra tenne szert. Ma országszerte megnyílnak az oltópontok

Budapesten mától kilenc helyszínen lehet felvenni a védőoltást. Az országban Sopronban, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Győrben, Veszprémben, Balatonfüreden, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán, Salgótarjánban, Parádfürdőn, Mátraházán, Egerben, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben és Békéscsabán nyílnak oltóközpontok.