Az egészségügytől tízmilliárd forintot vennének el


Csaknem tízmilliárd forint megtakarításra kötelezi az egészségügyi tárcát a Pénzügyminisztérium - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lapunkhoz eljuttatott levélben Székely Tamás tárcavezető úgy fogalmaz: a maradványtartási kötelezettség igen jelentős mértékű megterhelést jelent. A 2009. évi államháztartási egyensúly megőrzése érdekében a Pénzügyminisztérium maradványtartási kötelezettséget írt elő a tárcák részére. Ezen alapelvek alapján tárcánknak 9655,3 millió forint maradványtartási kötelezettsége keletkezik - áll abban a Székely Tamás egészségügyi miniszter által írt levélben, amely lapunk birtokába jutott. - Ez mind a fejezet felügyelete alá tartozó intézetekre, mind pedig a fejezeti kezelésű előirányzatokra nézve jelentős mértékű megterhelést jelent - fogalmazott Székely. Felkerestük a tárcát, hogy megtudjuk, a maradványtartási kötelezettség az ágazat mely intézményeit érintheti negatívan, ám erre nem kaptunk választ. Annyit közöltek csupán: mindez nem jelenti azt, hogy kevesebbet kell költeni az éves költségvetési előirányzatnál, hanem azt, hogy nem lehet többet. Állítják: az évi keret ezzel a megszorítással nem szűkül. Hozzátették: amennyiben a múlt évről megmaradt pénzt a minisztérium el akarja költeni, ezt megteheti, de akkor ilyen összegű idei kiadást kell megspórolnia. A Pénzügyminisztérium sem cáfolta a levélben található összeg pontosságát. Döntésüket azzal indokolták, hogy eddig elért eredményeik kerülhetnének veszélybe, "ha a kormány elbizonytalanodna a szigorú költségvetési politika folytatása terén". Éppen ezért - írják - a kormány kitart a meghirdetett egyensúlyi pálya mellett, amelynek eszköze a maradványtartási kötelezettség érvényesítése.

Kupper András (Fidesz) szerint azonban ez a kötelezettség aggodalomra ad okot, hiszen az ágazat már jelenleg is válságos helyzetben van. A képviselő szerint az egészségügyben nem szabadna zárolni a maradványt, mert akár a minisztériumhoz tartozó intézmények nehéz helyzete, akár a terjedő világjárvány miatt megtörténhet, hogy hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz. - Ismerjük ezt a kormányt: amikor arról esik szó, hogy valamilyen téren nagy baj van, könnyen ígérnek, de amikor valóban szükség lenne a pénzre, mindig találnak hivatkozási alapot arra, miért nem adnak vélekedett a képviselő.

Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi vezetőtől viszont úgy értesültünk: a maradványtartási kötelezettség valójában nem csak a tartalékokat érinti, hiszen ez az öszszeg már "le van kötve" különböző szerződésekben, ezért kevesebb juttatásban részesülhetnek a tárca intézményei, így többek között az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, valamint több egészségügyi szolgáltatást nyújtó országos intézmény, köztük például az Idegsebészeti vagy a Rehabilitációs Intézetet. Ezt erősítette meg lapunknak Donkáné Verebes Éva, a Integra Consulting Egészségügyi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója is. A szakember elmondta: mindez azt jelenti, hogy az előző évi maradványt a kormány nem engedi át a jövő évre. A gyakorlatban mindez úgy valósul meg, hogy már ez év második felében a tárca és a hozzá tartozó intézmények kevesebb állami juttatást kapnak. Felhívta a figyelmet: mivel a Pénzügyminisztérium intézkedése már az egészségügyi tárca második féléves működési kiadásait is érinti, többek között veszélybe kerülhet a sertésinfluenza elleni vakcinák felvásárlása is. Mindebből kitűnik: az Egészségügyi Minisztérium állításával ellentétben valójában újabb forráskivonásról beszélhetünk.

Emlékezetes, április 15-én Székely Tamás úgy nyilatkozott a parlament egészségügyi bizottságában: "Az egészségügyből nem vonunk ki újabb pénzt. Akkor, amikor Bajnai miniszterelnök-jelölt úrral erről a kérdésről beszéltünk, elmondtam, hogy erre szeretnék valamiféle garanciát kapni. Ezt a garanciát megkaptam. Ezért most azt mondhatom, hogy a válságkezelő programok az ígéretnek megfelelően az egészségügy területéről újabb kivonásokat nem fognak tartalmazni."