Gyerekekre veszélyes új törvény születhet? - Népszabadság


Az MGYK teljességgel elfogadhatatlannak, sőt a gyermekek egészségére ártalmasnak tartja azt a törvénytervezetben szereplő kitételt is, hogy 14 évesnél fiatalabbaknak is kiadhatók legyenek a vény nélkül kapható gyógyszerek - nyilatkozta Horváth Tamás a Népszabadságnak.

Csaknem kétszer annyit költünk gyógyszerekre, mint három évvel ezelőtt, a rászorulók jelentős része azonban nem jut a szükséges terápiájához. A gyógyszerészkamara szerint a gyerekekre veszélyt jelent, ha elfogadják a most egyeztetésen lévő törvénytervezetet. A Magyar Gyógyszerészi Kamara azt javasolja, hogy a támogatott gyógyszereket egységes áron kapják a betegek. El szeretnék érni, hogy reklám- és egyéb vásárlási akciók ne kapcsolódhassanak ezekhez a termékekhez. Horváth Tamás,a kamara elnöke szerint beteg- és patikavédő javaslatuk annak a gyakorlatnak vetne véget, hogy egyes patikák luxusutakat sorsolnak, értéktárgyakat kínálnak, vásárlási bont vagy árkedvezményt adnak, ha a támogatott gyógyszereket náluk vásárolja meg a fogyasztó.

A kamara elnöke úgy véli, a tárcaközi egyeztetésen lévő, még az idén a parlament elé kerülő patikatörvény számos ponton káros hatással járna. A kamara szerint például a versenypiaci módszerek a támogatott gyógyszereknél különösen veszélyesek, ráadásul hatásuk forgalomnövelő. Mégsem ennek tulajdonítják azt a tényt, hogy ma a családok kétszer annyit költenek gyógyszerekre, mint három éve. Egy család receptköteles gyógyszerekre 2006-ban havonta 4531 forintot adott ki, a vény nélkül kapható készítményekre 2190-et, 2009-ben pedig ezek az összegek 8403, illetve 3348 forintot tettek ki. A legnagyobb gond azonban a kamara szerint, hogy a betegek egy jelentős, legkiszolgáltatottabb csoportja nem, vagy egyre nehezebben jut a szükséges terápiákhoz. - Ahogy az ÁSZ is megállapította, sokaknak a közgyógyellátás sem ad valódi segítséget. Azzal például, hogy csak támogatott készítményekhez használható fel, egy sor betegség kezelését lehetetlenné teszi. Láz-, fájdalom- vagy gyulladáscsillapítókhoz például semmilyen segítség sem jár. Így sokaknak esélyük sincs megfizetni ezeknek a készítményeknek az árát - mondja az elnök.

A kamara a Szinapszis piackutató céggel közösen készített, most zárult, ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérése szerint a 65 év fölötti, krónikus betegségben szenvedő, kis jövedelemmel és alapfokú iskolai végezettséggel rendelkező, vidéken élő beteg költ a legtöbbet vényköteles gyógyszerre. Az 50 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkező beteg havonta 12538 forintot hagy ott a patikákban gyógyszerekre, gyógynövénykészítményekre, étrend-kiegészítőkre, gyógyhatású készítményekre, illetve biotermékekre. A megkérdezettek havonta, családonként vényköteles gyógyszerekre átlagosan 6600, recept nélkül kaphatókra 2100, gyógynövénykészítményekre 1200, étrend-kiegészítőkre 800, biotermékekre 600 forintot költenek. A kamara teljességgel elfogadhatatlannak, sőt a gyermekek egészségére ártalmasnak tartja azt a törvénytervezetben szereplő kitételt is, hogy 14 évesnél fiatalabbaknak is kiadhatók legyenek a vény nélkül kapható gyógyszerek. Mint fogalmaznak: a gyógyszerfogyasztás biztonsága érdekében elfogadhatatlan ez a "puhítás".

Kun J. Viktória

Népszabadság 2009. szeptember 29.