Gyógyszerésze a döntés meghozatala előtt is segíthet


Miért tájékozatlan a magyar beteg - a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg gyógyszerészét címmel sajtótájékoztató volt a kamarában.

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve piackutatást kezdeményezett, amelynek legfőbb célja annak feltárása, milyen hitek (és tévhitek) élnek a különböző termékkategóriákkal kapcsolatban a magyar lakosság fejében. Kiemelt cél volt annak vizsgálata is, hogy melyek azok a legfontosabb információs források, amelyek jelentősen segíthetnek a témával kapcsolatos tájékozottság emelésében, a tudatosabb vásárlói magatartás javításában. A kutatás eredményét a sajtótájékoztatón Kiss Katalin vezető elemző ismertette - ennek anyaga csatolva található.

A sajtótájékoztatón Horváth Tamás elnök elmondta, a gyógyszerészek, éppen úgy ahogyan eddig, a jövőben is a betegek rendelkezésére állnak. Annak érdekében, hogy minél többen forduljanak a gyógyszerészekhez a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága elindította a  Kérdezze meg gyógyszerészét! programot. Ennek keretében mintegy 2300 patikában kerültek ki azok a plakátok, amely segítheti a betegeket a gyógyszerelésükkel kapcsolatos kérdések megfogalmazásában, további felhívja a figyelmét azokra az információkra is, amelyekről minden gyógyszerkiváltáskor szükséges a gyógyszerészt tájékoztatni. A program részeként a betegek kérhetnek a gyógyszerészüktől egy úgynevezett Medikártyát. Ez egy olyan dokumentum, amelyen a beteg orvosának, gyógyszerészének adatai mellett a gyógyszerelésének adatai valamint esetleges gyógyszerallergiája kerül feltüntetésre. A Medikártyából egyébként augusztus folyamán mintegy 100 000 került a patikák között kiosztásra.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban az elnök ismertette a kamarának azt a javaslatát, amelyet tavaly októberben küldött meg a minisztériumnak jogszabály-módosítást sürgetve. A kamara álláspontja szerint a jelenlegi 37/2004-es EüM rendelet a rendelet ugyanakkor a nem megfelelő készítményt forgalomba helyező, illetve forgalmazó-gyártó felelősségére és szankcionálására illetve a termék kivonására nem nyújt lehetőséget. Horváth Tamás ugyanakkor kifejtette, hogy a kamara álláspontja szerint a gyógyszernek nem minősülű gyógyhatású termék kategória értékeit a 2011. után is célszerű lenne megtartani.

A sajtótájékoztatóra készült háttéranyag és a prezentáció csatolva található.

háttéranyag >>
prezentáció >>