Gyógyszerészeknek szóló tájékoztató a H1N1 influenzával kapcsolatban


A rövid tájékoztató célja, hogy a gyógyszerészek számára az új típusú influenzavírussal és a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos információkat biztosítsa.

Ezzel segítve a gyógyszerészek tevékenységét, továbbá hasznos ismereteket nyújtson a betegtájékoztatásban, egészségnevelésben, a gyógyszertári szakdolgozók és a gyógyszertárat felkereső betegek megfelelő higienes védelmében.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság képviselői augusztus 28-án megbeszélését folytattak Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszterrel és Dr. Falus Ferenc tiszti főorvossal az MGYK elnökének a kérésére. Az eszmecserén a felek egyetértettek abban, hogy a gyógyszertárak is megfelelő színhelyei a lakosság tájékoztatásának, ennek megfelelően az MGYK és GYGSZB képviselői is meghívást kapnak az OTH-nak a fenti tárgyú tiszti főorvosi tájékoztatóira. Az MGYK a megyei szervezetein keresztül folyamatosan monitorozza a terápiához szükséges gyógyszerforgalmat, valamint a betegforgalmat, és szükség szerint tájékoztatja a változásokról, illetve a trendekről az országos tiszti főorvost.

A pandémiás tervnek megfelelően a gyógyszertárakban dolgozó gyógyszerészek és asszisztensek részére is biztosított az ingyenes védőoltás, amelyet igény esetén a gyógyszertár vezetője a foglalkozás egészségügyi orvoson keresztül kérhet.

A tájékoztató részeként letölthető szakmai anyagok az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos és aktuális szakmai tájékoztatóit, irányelveit, valamint betegtájékoztatóit tartalmazza.

A tájékoztató csatolt szakmai anyagai:

- Ajánlott teendők influenzaszerű tünetek esetében

- Terápiás javaslat

- Infektológiai Szakmai Kollégium ajánlása

- Gyakori kérdések és válaszok az újinfluenzáról

- Betegtájékoztató

További ismeretek megszerzése céljából az alábbi honlapokat ajánljuk figyelmébe:

- Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) www.antsz.hu

- Országos Epidemiológiai Központ (OEK) www.oek.hu

- Pandémiás Prevenciós Bizottság www.pandemia.hu

- Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) www.who.int

- Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European

- Centre for Disease Prevention and Control) www.ecdc.europa.eu

- Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok ügynöksége (Centers for Disease Control and Prevention) www.cdc.gov

ajánlott teendők >>
kérdések és válaszok >>
szakmai kollégium ajánlás >>
terápiás javaslat >>
betegtájékoztató >>