Nagy-Britannia: Megengedhető-e a gyógyszertárvezető távolléte?


Az angol gyógyszerészek azt követelik, hogy egy „felelős gyógyszerész” mindig legyen jelen.

Az angol gyógyszerészek Nemzeti Szövetsége ezévi kongresszusán a szakma politikai helyzetéről, és a tervezett törvényi újításokról tanácskozott, írja a DAZ.

A konferencia kiemelkedő témája volt a gyógyszertárak hatékonyabb felügyelete. Angliában több gyógyszertári modell van, de nincs egységes törvényi standard. A gyógyszertárak regisztrálásához eddig csak egy írásbeli jelentkezés és a díjak megfizetése volt szükséges. Felülvizsgálatok a vevők, betegek, kollégák, hatóságok, orvosok stb. panaszai után történnek. A leggyakoribb reklamációk az elfogyott gyógyszerek hiányára vonatkoznak. Minden felülvizsgálatról egy jelentést készítenek, amelyet a gyógyszertár, a tulajdonos és a Primary Care Trust (PCT, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat ellenőrző szerve) kap meg.
A General Pharmaceutical Council-t azért alapították, hogy munkája részeként az állami felügyeleti hatóságok feladatait lássa el. Szabályozza a gyógyszerészek képzését és továbbképzését, nyilvántartja a gyógyszerészeket, megadja a gyógyszertári koncessziókat, és szervezi az üzemek felülvizsgálatát. Nagy-Britanniában új tendencia a gyógyszerésztechnikusok képzésének szabályozása, és azok regisztrálása.A gyógyszerészek a jövőben kötelesek körülbelül hétévenként levizsgázni, hogy a nyilvántartásban maradhassanak. A gyógyszertárak üzemeltetésére kötelező standardokat fognak kialakítani.

Heves ellentmondást keltett a tervezett új szabályozás, mely szerint a „felelős gyógyszerész” (azaz általában a gyógyszertárvezető) naponta két órát lehet távol. Ha ezidő alatt telefonon elérhető, és gyorsan vissza tud térni a gyógyszertárba, akkor nem kell egy gyógyszerésszel helyettesíttetnie magát. Mindenesetre távollétében csak vény nélkül kapható gyógyszerek adhatók el. Az angol gyógyszerészek mégis azt követelik, hogy egy „felelős gyógyszerész” mindig legyen jelen.  [Forrás: OrientPress Hírügynökség]