Vita: gyógyszert automatából?


Nem állt el a minisztérium a gyógyszer-automaták bevezetésének szándékától, de feltételeiről tovább egyeztetnek a szakmával – tudta meg a Népszava.

Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: amíg ilyen mértékű szakmai elutasításba ütközik a tárca, addig nem vezetik be a jogszabályt. A minisztérium célja egyébként az, hogy azokon a településeken, ahol jelenleg nincs patika, mert fenntartása nem éri meg a tulajdonosnak, ott is orvossághoz jussanak a betegek. Az automatákban azonban csak olyan vény nélküli gyógyszereket lehet majd árusítani, amelyeknek patikán kívüli forgalmazását amúgy már 2007-ben engedélyezte a tárca. A patikáknak két éve már lehetőségük van arra, hogy saját épületüknél automatákat üzemeltessenek, most csupán ezt terjesztenék ki az önkormányzati intézményekre és orvosi rendelőkre.

A miniszteri rendelet ellen a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) tiltakozik. Szerintük ugyanis az automaták telepítése nem oldja meg a lakosság gyógyszerellátását, ugyanakkor akár életveszélyt is előidézhet a felügyelet nélküli gyógyszervásárlás. Horváth Tamás, az MGYK elnöke példaként említette, mi van, ha egy kisgyermek több doboz fájdalomcsillapítót vásárol és azt mind beszedi. Megjegyezte: utóbbi nem alaptalan riogatás, Nyugat-Európában és Amerikában, ahol már régóta működnek gyógyszer-automaták, az öngyilkos gyerekek közül sokan így vetnek véget az életüknek. A kamarát többen azzal vádolták, azért tiltakozik az automaták ellen, mert fél, hogy a gépek működtetői jelentős részt hasítanak ki a gyógyszerpiacból. Horváth ezzel szemben azt mondta: a patikán kívüli gyógyszerárusítás mindössze egy százaléka a patikák forgalmának. Gondjuk azzal van, hogy senki nem felügyeli az automatából történő vásárlásokat.