A kamara kezdeményezésére ünnepség keretében adták át az első gyógyszerészdoktori díszokleveleket


Százhét gyógyszerész vehette át gyógyszerészdoktori díszoklevelét a Parlamentben. Az ünnepségen jelen volt az egészségügyi miniszter is. Az eseményen felszólalók arra kérték a gyógyszerészeket, hogy a doktori címmel együtt járó felelősséggel végezzék munkájukat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóváhagyásával, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem ebből az alkalomból a korábban végzett gyógyszerészeknek díszoklevelet állított ki. Az ünnepségen 48 Budapesten, 40 Szegeden, 10 Debrecenben és 7 Pécsen végzett gyógyszerész vette át a díszoklevelet.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére és közreműködésével a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara, a Debreceni Tudományegyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerésztudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyógyszerésztudományi Szak, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségével, a Magyar Gyógyszerész Egyesülettel és a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetségével közös szervezésében a Magyar Országgyűlés Felsőházi termében összevont rendkívüli kari tanácsülésen, reprezentatív körülmények között április 19-én került sor az első díszoklevelek ünnepélyes átadására.

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, aki ünnepélyes megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy amikor a parlamentben megszavazták a gyógyszerész doktori címet, akkor az ország bizalmát fejezte ki a gyógyszerészek iránt. "Azt kérem ezért, hogy ennek a bizalomnak igyekezzenek mindig és minden körülmény között megfelelni" - intézte szavait a jelen lévő gyógyszerészekhez Pálinkás József.

Medgyasszay Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára beszédében elismerte, hogy nagy öröm a tárca számára a gyógyszerész doktori cím megszületése. Az államtitkár szerint a gyógyszerészek eddig is megérdemelték volna ezt a címet, hiszen valamennyien gyógyító emberek. "Tévhit, hogy a gyógyszerészet kereskedelmi tevékenység, nem az" - hangsúlyozta Medgyasszay Melinda, aki mint mondta a legfontosabb, amit tanult a gyógyszerészektől, az a türelem.

Schwarz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke saját bevallása szerint két dologra büszke egészségügyi bizottságos pályafutása során, a szakdolgozói kamara létrehozásában betöltött szerepére és a gyógyszerész doktori cím elérésére. A parlamenti képviselő arra kérte a gyógyszerészeket, hogy a doktori címmel járó felelősség tudatában végezzék a munkájukat.

Az ünnepségen beszédet mondott még Fülöp Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora, Szolcsányi János a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Gyógyszerésztudományi Szak megalapítója, Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke és Klebovich Imre, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke.